Το μυστικό που κρύβει ο Δράκος του Κομόντο κάτω από τις φολίδες του | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το μυστικό που κρύβει ο Δράκος του Κομόντο κάτω από τις φολίδες του

11:04 | 27/9/19

Οι πελώριες σαύρες της Ινδονησίας και το χαρακτηριστικό που τους χαρίζει υπεροχή

Οι βαράνοι δεν είναι ζώα παίξε-γέλασε, καθώς είναι μεγάλοι, δυνατοί και εξαιρετικά γρήγοροι θηρευτές, πόσο μάλλον που είναι και δηλητηριώδεις.

Και σαν μη φτάνουν όλα αυτά, οι ερευνητές ανακάλυψαν μόλις πως έχουν άλλο ένα βέλος στη φαρέτρα τους: ένα έξτρα στρώμα θωράκισης που καλύπτει το σώμα τους!

Μια πανοπλία ουσιαστικά που αποτελείται από μικροσκοπικά οστά κάτω ακριβώς από τις φολίδες του δέρματός τους.Γιατί να χρειάζεται όμως θωράκιση το απόλυτο τέρας του κόσμου του, μια σαύρα που φτάνει τα 3 μέτρα, ζυγίζει 140 κιλά και έχει κοφτερά δόντια, τοξικό δάγκωμα και πανίσχυρη όραση και όσφρηση; Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ξέρουν πια τον λόγο: για να προστατεύονται αποκλειστικά από τους άλλους Δράκους του Κομόντο!

Αυτά μας λένε στη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Anatomical Record», πως ενώ γνώριζαν για την πανοπλία ήδη από τη δεκαετία του 1920, ήταν η πρώτη φορά που κάποιος σκέφτηκε να αναλύσει τα πώς και τα γιατί της.Η θωράκιση του βαράνου είναι ολότελα ιδιαίτερη στο βασίλειο των σαυροειδών. Παρά το γεγονός ότι απαντάται και σε άλλες μεγάλες σαύρες, η μορφολογία και η δύναμή της στον βαράνο είναι σχεδόν ανήκουστες, όπως δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Jessica Maisano του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Και μιας και ο Δράκος του Κομόντο δεν έχει φυσικούς θηρευτές, οι ερευνητές υποθέτουν πως η πανοπλία τούς προστατεύει αποκλειστικά από το δικό τους είδος…πηγή
Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top