Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το Κουκάκι: Δεν ήταν πλαστικές σφαίρες, ήταν ελαστικές μπάλες | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το Κουκάκι: Δεν ήταν πλαστικές σφαίρες, ήταν ελαστικές μπάλες

18:03 | 19/12/19

Έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας

Απάντηση δίνει η Ελληνική Αστυνομία στις αναφορές για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα Ελληνίδας γυναίκας,
η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα.

«Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες, σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς», τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση.

«Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες», συμπληρώνει η ΕΛΑΣ.

Ραγκούσης για Κουκάκι: Γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα

Είχε προηγηθεί η καταγγελία ότι γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για «παράνομη κι αντισυνταγματική αστυνομική βία» στην επιχείρηση των ΜΑΤ στο Κουκάκι.

«Με βάση τις επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις των νοσοκομείων ΕΛΠΙΣ και Ερυθρός Σταυρός, τεκμηριώθηκαν πλέον δύο αναντίλεκτες αλήθειες», αναφέρει ο κ. Ραγκούσης σε γραπτή δήλωσή του και σημειώνει: «Πρώτον: Στην επιχείρηση των ΜΑΤ στο Κουκάκι ασκήθηκε παράνομη αστυνομική βία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών μελών της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στην ιδιοκτησία τους. Επίσης, τουλάχιστον μία γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα. Δεύτερον: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε ψέματα και προσπάθησε να αποκρύψει τα πραγματικά περιστατικά».

Επιπλέον, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, «μνημειώδη ως προς το θράσος της και τα ψέματά της πως δήθεν "δεν ασκήθηκε αστυνομική βία κατά την επιχείρηση των ΜΑΤ"». «Όσα παράνομα κι αντισυνταγματικά έγιναν εντός της ιδιοκτησίας Ινδαρέ ήταν αναπόσπαστο μέρος της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση της κατάληψης του όμορου κτιρίου κι εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τους ψεύτες και όσους τους στηρίζουν», τονίζει.

Στη συνέχεια, ο κ. Ραγκούσης κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι «όχι μόνον έχει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για την παράνομη και καταχρηστική αστυνομική βία, με την οποία παραβιάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος, αλλά πλέον αποδεικνύεται και ως μία ψευδόμενη κι αδίστακτη κυβέρνηση, η οποία συκοφαντεί και τραυματίζει αθώους πολίτες, όπως η οικογένεια Ινδαρέ, προκειμένου να συγκαλύψει τις έκνομες ενέργειές της».

«Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, η αντίδραση και η εναντίωση επαφίεται πλέον όχι μόνο σε κόμματα ή φορείς αλλά και σε κάθε ευσυνείδητο πολίτη που πιστεύει σε μία ευνομούμενη πολιτεία, σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και σε μία προοδευτική Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Ραγκούσης, επισυνάπτοντας γνωμάτευση του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ, σύμφωνα με την οποία γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα στο στήθος.

πηγή
Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top