Μάγειρες 4 ετών στη Θεσσαλονίκη μαθαίνουν την ποντιακή κουζίνα | TheBlog.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μάγειρες 4 ετών στη Θεσσαλονίκη μαθαίνουν την ποντιακή κουζίνα

17:31 | 10/1/20

Τα παιδιά φτιάχνουν ωτία, πιροσκί, πισία και βαρένικα με τυρί

Δωρεάν μαθήματα ποντιακής κουζίνας πραγματοποιούνται για μικρούς σεφ στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης.
Ωτία, πιροσκί, πισία και βαρένικα με τυρί πλάθουν και μαγειρεύουν αγόρια και κορίτσια, ηλικίας από 4 έως 12 ετών.

Περισσότερα από τριάντα παιδιά, μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, μία φορά το μήνα επισκέπτονται το Πνευματικό Κέντρο «Χρύσανθος Θεοδωρίδης» κι εκεί, παίζοντας με το αλεύρι και τον πλάστη, μαθαίνουν τα μυστικά της ποντιακής κουζίνας και ορισμένων εκ των δημοφιλέστερων ποντιακών συνταγών από τέσσερις γυναίκες - μέλη της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης.

«Υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα ίδια τα παιδιά. Έρχονταν στον χώρο με τις μαμάδες και τις γιαγιάδες τους προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ποντιακής κουζίνας για τους ενήλικες και συνεχώς μας ρωτούσαν: "Εμείς πότε θα μαγειρέψουμε;". Έτσι, αποφασίσαμε για πρώτη φορά φέτος να δημιουργήσουμε ένα τμήμα και για μικρούς μάγειρες», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης, Πόπη Πολυματίδου.

Τα παιδιά, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων που διαρκούν περίπου δύο ώρες, έρχονται σε επαφή με το ζυμάρι, πλάθουν και ζυμώνουν πάντα υπό την καθοδήγηση των μεγάλων. Από τις πρώτες ποντιακές συνταγές με τις οποίες καταπιάστηκαν και έμαθαν να παρασκευάζουν είναι τα ωτία, τα πιροσκί, τα πισία και τα βαρένικα.

« Τους αρέσει πάρα πολύ η διαδικασία. Το βλέπουν σαν παιχνίδι να ασχολούνται με το ζυμάρι. Είναι φορές που ρίχνει το ένα στο άλλο αλεύρι κι έτσι χαίρονται το μαγείρεμα παίζοντας», πρόσθεσε η κ.Πολυματίδου.

Η καλύτερη στιγμή του μαθήματος είναι μετά το τηγάνισμα των εδεσμάτων (που αναλαμβάνουν οι ενήλικες). Τα παιδιά είτε σε ρόλο ... γευσιγνώστη βαθμολογούν τη «σπεσιαλιτέ» τους, είτε κερνάνε τους ανθρώπους του Συλλόγου, είτε τα παίρνουν στο σπίτι για να δοκιμάσουν οι γονείς τους και να υπερηφανευτούν για τη νέα συνταγή που έμαθαν!

πηγή
Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών