Όλα έτοιμα για νέα έξοδο στις αγορές με 15ετές ομόλογο | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

lamazi ad

Όλα έτοιμα για νέα έξοδο στις αγορές με 15ετές ομόλογο

11:31 | 27/1/20

Η αναβάθμιση από τον Fitch άνοιξε το δρόμο - Επόμενος σταθμός το κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης έως τα μέσα Φεβρουαρίου

Η πρώτη αξιολόγηση του έτους από τους ξένους οίκους για την Ελλάδα ήταν τυχερή.

Ο οίκος Fitch ανέβασε  κατά ένα σκαλοπάτι την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας η οποία απέχει πλέον δύο βήματα από την επενδυτική βαθμίδα. Από νωρίς η είχε στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι μία αναβάθμιση θα οδηγούσε σε νέα έξοδο στις αγορές. Αυτή τώρα είναι θέμα χρόνου αν όχι ωρών. Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωνε προ ημερών στο Reuters πως είμαστε έτοιμοι για νέα έκδοση, πυροδοτώντας ράλι των ελληνικών ομολόγων και πτώση των αποδόσεων.

Οι πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για έξοδο με την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Το εγχείρημα θα υλοποιηθεί ενδεχομένως αύριο ή το αργότερο, έως τα τέλη της εβδομάδας ενώ μετά το σήμα εμπιστοσύνης του Fitch, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά νέο ιστορικό χαμηλό στην επικείμενη ομολογιακή έκδοση.

Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές φέρνει πιο κοντά την επόμενη αναβάθμιση από τον Fitch. Οι υπόλοιποι οίκοι είναι πιο «αυστηροί» με την Ελλάδα. Βάσει της βαθμολογίας των S&P και DBRS απέχουμε τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ο οίκος Moody's μας κρατάει σε απόσταση τεσσάρων βαθμίδων. Ωστόσο όλοι οι μεγάλοι οίκοι έχουν προγραμματίσει δύο αξιολογήσεις για τη χώρα μέσα στο 2020. Στις 24 Απριλίου περιμένουμε διπλή ετυμηγορία από Standard & Poor's και DBRS, ενώ ο Moody's  θα ακολουθήσει στις 8 Μαΐου.

Η δεύτερη αξιολόγηση του Fitch θα έρθει στις 24 Ιουλίου, ενώ για τους υπόλοιπους οίκους θα πρέπει να περιμένουμε έως το φθινόπωρο. 23 Οκτωβρίου οι S&P και DBRS, 6 Nοεμβρίου ο Moody's.

Πάντως την Παρασκευή η απόδοση του δεκαετούς, με την αγορά να έχει ποντάρει και σε μία θετική ετυμηγορία από τον Fitch, υποχώρησε στο 1,28%. Σήμερα, δεν αποκλείεται η αγορά να πανηγυρίσει την επιβεβαίωση των προσδοκιών με ακόμη μεγαλύτερη πτώση του επιτοκίου του δεκαετούς, επαναφέροντάς το κοντά στο ιστορικό ναδίρ του.

Μετά την νέα έξοδο στις αγορές, ο επόμενος σταθμός για την κυβέρνηση είναι το κλείσιμο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.  Μπορεί η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα να ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά οι διαπραγματεύσεις πάνω στα ανοιχτά μέτωπα (κόκκινα δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νέο πτωχευτικό πλαίσιο, ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα Δημοσίου και νέες προσλήψεις) θα συνεχιστούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου, περίπου.

Στις 26 του ίδιου μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση με τα συμπεράσματα των θεσμών. Νωρίτερα, στις 17 Φεβρουαρίου ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία στο περιθώριο του Eurogroup,  να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των εταίρων όχι μόνο για την έκθεση αλλά για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που διεκδικεί για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, η ελληνική πλευρά αναμένει μια θετική απόφαση για έναν, τουλάχιστον, από τους τρεις φακέλους που υπέβαλε ο Χρήστος Σταϊκούρας στους θεσμούς και αφορούν: την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021  και τη δυνατότητα μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων  στον επόμενο χρόνο (μηχανισμός εξομάλυνσης - smoothing mechanism).

Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνεται και ο μη υπολογισμός στα δημοσιονομικά μεγέθη ενός κονδυλίου (περίπου 200 εκατ. ευρώ) το οποίο αφορά τις μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το τελευταίο αίτημα μαζί με τον μηχανισμό εξομάλυνσης των εσόδων από το υπερπλεόνασμα θα είναι τα μοναδικά για τα οποία θα υπάρξει πράσινο φως από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Οι συζητήσεις για τα ΑNFA's και τα SMP's πάνε για Ιούνιο και ακόμη πιο πίσω αυτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την υιοθέτηση χαμηλότερων στόχων από το σημερινό 3,5% του ΑΕΠ.

πηγή

- Επαγγελματική κάμερα υψηλής ανάλυσης Full Hd, με δυνατότητα περιστροφής από 89€ μόνο 69€ - Δεν απαιτεί καταγραφικό ή εγκατάσταση από τεχνικό!
Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top