Θεοφάνεια: Γιατί νηστεύουμε την παραμονή | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Θεοφάνεια: Γιατί νηστεύουμε την παραμονή

19:28 | 3/1/20

Πότε μπορούμε να φάμε λάδι

Η νηστεία είναι εντολή του Θεού, η πρώτη και η πιο παλιά από όλες. Την έδωσε στους πρωτόπλαστους μέσα στον παράδεισο για να μπορέσουν να προφυλαχθούν από επικίνδυνη και πρόωρη χρήση του δέντρου της γνώσεως.

Την παραμονή των Θεοφανείων η νηστεία που τηρούμε είναι αλάδωτη, ενώ δεν τρώμε ούτε ψάρι. Η μόνη περίπτωση να φάμε λάδι είναι εάν πέσει Σάββατο ή Κυριακή.

Κάποιοι λανθασμένα πιστεύουν ότι την παραμονή των Θεοφανείων η νηστεία που τηρούμε αποσκοπεί στο να πιούμε τον Μεγάλο Αγιασμό την 6η Ιανουαρίου. Μάλιστα, επίσης λανθασμένα, συχνά συγχέεται ο Αγιασμός με τη Θεία Κοινωνία.

Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας για να πιούμε τον Μεγάλο Αγιασμό απαιτείται μονάχα να μην έχουμε φάει ή πιει από τις 12.00 τα μεσάνυχτα μέχρι εκείνη την ώρα αναφέρει το dogma.gr.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο «Ιερό Πηδάλιο», «ο λόγος που νηστεύουμε την Παραμονή των Θεοφανείων, αντίστοιχα και την Παραμονή των Χριστουγέννων, είναι προκειμένου να αναπληρώσουμε τη νηστεία που χάνουμε, όταν οι εορτές αυτές πέφτουν Τετάρτη ή Παρασκευή, ημέρες δηλαδή κατά τις οποίες η νηστεία καταλύεται λόγων των Μεγάλων αυτών Εορτών.
Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top