Σκληρή κόντρα πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τα εργασιακά | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

lamazi ad

Σκληρή κόντρα πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τα εργασιακά

11:07 | 14/2/20

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα επιτεύγματα του πρώτου εξαμήνου, ενώ Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας αναμένεται να του ασκήσουν δριμεία κριτική

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ειδική συνεδρίαση για τα εργασιακά ζητήματα καθώς η συνεδρίαση πραγματοποιείται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει το Σώμα για την ασκούμενη εργασιακή πολιτική κατόπιν αίτησης που έχει καταθέσει ο ίδιος στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα.

Την ίδια ώρα όμως τα εργασιακά αποτελούν προνομιακό πεδίο τόσο για τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα όσο βέβαια και για τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Δημήτρη Κουτσούμπα.

Άλλωστε οι επικεφαλής του κόμματος της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για τέτοιου είδους ζητήματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε μόλις έξι μήνες έχει καταργήσει μέτρα προστασίας των εργαζομένων και έχει προβεί σε παρεμβάσεις που οδηγούν σε μειώσεις μισθών. Παράλληλα, υποβάθμισε τον ρόλο του Σ.Ε.Π.Ε, ενώ με τον αναπτυξιακό νόμο αποδιάρθρωσε το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, όπως σημειώνει και στη σχετική επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας, με τον κ. Μητσοτάκη να αρνείται να ανανεώσει συμβάσεις κατά του brain drain. Μάλιστα θα ζητήσει να μάθει μεταξύ άλλων από τον πρωθυπουργό, με ποιον τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει την «εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει οδηγήσει ήδη σε αρνητικά ρεκόρ απολύσεων τους τελευταίους μήνες.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κ.Κ.Ε. θα υποστηρίξει ότι η ζωή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας καθημερινά επιδεινώνεται, ενώ η πλήρης ασυδοσία που νιώθει η εργοδοσία έχει τροφοδοτηθεί από τους νόμους όλων των τελευταίων ετών καθώς και από τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης που καταργεί στην πράξη τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

Θα ρωτήσει δε τον κ. Μητσοτάκη, εάν προτίθεται να καταργήσει όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε μια εργασιακή ζούγκλα από το 2010 μέχρι σήμερα και να επαναφέρει τον νόμο 1876/90. Θα του ζητήσει επίσης να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ που με νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε μειωθεί 22% και 32% για τους νέους, να επαναφέρει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής Συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τον καθορισμό του κατώτερου μισθού με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι με υπουργική απόφαση και την επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Τέλος, θα τον ρωτήσει τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την στελέχωση με προσλήψεις στο σώμα επιθεωρητών εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων στους εργασιακούς χώρους.πηγή

- Επαγγελματική κάμερα υψηλής ανάλυσης Full Hd, με δυνατότητα περιστροφής από 89€ μόνο 69€ - Δεν απαιτεί καταγραφικό ή εγκατάσταση από τεχνικό!
Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top