«Να μην προχωρήσει στη μαζική εκκένωση των χώρων φιλοξενίας από πρόσφυγες» | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Να μην προχωρήσει στη μαζική εκκένωση των χώρων φιλοξενίας από πρόσφυγες»

09:55 | 5/6/20

Η έκκληση στην Πολιτεία από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Την ανησυχία της για τον άμεσο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, να μείνουν άστεγοι, εξέφρασε η
Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία κάλεσε την Πολιτεία να μην προχωρήσει στην εξαγγελθείσα «μαζική και αδιάκριτη εκκένωση των χώρων φιλοξενίας» χωρίς την ταυτόχρονη διασφάλιση εναλλακτικής λύσης στέγασης.

Όπως αναφέρει το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει λόγο για σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα, τα ξενοδοχεία και τις δομές φιλοξενίας, ωστόσο από τα 8.752 άτομα που έχουν προχωρήσει σε εγγραφή στο πρόγραμμα ένταξης HELIOS, μόνο 1.590 άτομα λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου ενώ παράλληλα με την «έξωσή» τους θα διακοπεί και η οικονομική βοήθεια που λαμβάνουν.

Η ΕΕΔΑ σημειώνει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η χρονική συγκυρία εφαρμογής του μέτρου. «Σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή εξόδου της κοινωνίας από την περίοδο εγκλεισμού, όπου η οικονομία της χώρας και το επίπεδο προστασίας των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων όλων έχει διασαλευτεί ενώ οι πλέον ευάλωτοι αποδεδειγμένα υπέστησαν δυσανάλογο βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή προσθέτει ότι «αντιλαμβάνεται ότι πράγματι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας παραμένουν επί μακρόν σε καταλύματα που προορίζονται για αιτούντες διεθνή προστασία, πολλές φορές πλέον των δύο ετών από την αναγνώριση τους» ωστόσο στέλνει το μήνυμα ότι «η διακινδύνευση των εννόμων αγαθών μιας ευάλωτης ομάδας πληθυσμού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί χάριν εξυπηρέτησης των αναγκών μιας άλλης ευάλωτης ομάδας. Η προστασία της αξίας του ανθρώπου είναι αδιαμφισβήτητη και δε χωρεί εκπτώσεων».

Επίσης, η ΕΕΔΑ ζητά από την Πολιτεία να μην προχωρήσει στην εκκένωση των χώρων φιλοξενίας χωρίς την ταυτόχρονη διασφάλιση εναλλακτικής λύσης στέγασης, να διασφαλίσει ότι τα σχέδια αποκατάστασης της Οικονομίας την επόμενη ημέρα του εγκλεισμού λόγω Covid-19 δεν παραβιάζουν την αρχή της μη διάκρισης και της ίσης μεταχείρισης όλων των ομάδων του πληθυσμού, καθώς και να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια ολιστική πολιτική για την ένταξη των προσφύγων ήδη από το στάδιο κατά το οποίο είναι αιτούντες άσυλο.

Τέλος, γίνεται αίτημα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία έναντι των προσφύγων και μεταναστών.

πηγή

- Επαγγελματική κάμερα υψηλής ανάλυσης Full Hd, με δυνατότητα περιστροφής από 89€ μόνο 69€ - Δεν απαιτεί καταγραφικό ή εγκατάσταση από τεχνικό!

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top