Τσίπρας: Καταφέρατε το πρωτοφανές, να βυθίσετε στην ύφεση μια οικονομία σε ανάπτυξη | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

lamazi ad

Τσίπρας: Καταφέρατε το πρωτοφανές, να βυθίσετε στην ύφεση μια οικονομία σε ανάπτυξη

12:19 | 12/6/20

«Τα κάνατε θάλασσα...» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή

Για λάθος χειρισμούς στον τομέα της οικονομίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ασκώντας έντονη κριτική προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς.

«Κύριε Μητσοτάκη ειλικρινά αυτό που καταφέρατε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής, πολύ πριν έρθει ο κορονοιός, είναι μοναδικό.  Σας αξίζουν συγχαρητήρια.

Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, από τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να βγάλει την οικονομία από τις ράγες της ανάπτυξης και να την σπρώξει στον κατήφορο της ύφεσης. Παραλάβατε μια οικονομία σταθερά αναπτυσσόμενη για δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα. Με αύξηση των νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας. Και με ταμειακό απόθεμα το οποίο, στην άγνοιά σας, εσείς χλευάσατε, αλλά τώρα επιτρέπει στη χώρα τη διαχείριση της κρίσης με ευνοϊκούς όρους», είπε αρχικά.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν κάτι που δεν αναδείχθηκε από τα δεκάδες ΜΜΕ που έχουν μπουκώσει σε κρατικό χρήμα, σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις» και ζήτησε να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα «με τα λεφτά που έχετε δώσει... σε κάτι περίεργους τύπους που τους δώσατε χρήμα για να σας λιβανίζουν».

Και συνέχισε: «Καταφέρατε να οδηγήσετε την οικονομία στην ύφεση από τον Οκτώβρη του '19. Οι μόνες χώρες με αρνητικό πρόσημο είναι η Ελλάδα, πρώτη από το τέλος, η Φινλανδία και η Ιταλία. Σας παραδώσαμε την οικονομία με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2019. Και εσείς, αντί, έστω να τον διατηρήσετε καταφέρατε να τον μειώσετε στο 1,9%. Καταφέρατε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, να πετύχετε τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το έργο σας στην οικονομία είναι δύο συνεχή τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ, δηλαδή ακόμα και με τον τυπικό ορισμό της, ύφεση: μείωση κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο. Το κρίσιμο είναι γιατί συνέβη αυτό, παρότι παρουσιάζατε τους εαυτούς σας σαν άριστους τεχνοκράτες, που θα φέρουν την ανάπτυξη.

Το αστείο είναι ότι υποσχεθήκατε προεκλογικά μεγάλη ανάπτυξη -ο ελληνικός λαός θυμάται ακόμα τους φανφαρονισμούς της ανάπτυξης 4%- και εφάρμοσε μετεκλογικά τη συνταγή της αποτυχίας και της ύφεσης. Υποσχέθηκε επενδυτική έκρηξη που δήθεν καθυστερούσε διότι κυβερνούσε ο "αντι-επενδυτικός" ΣΥΡΙΖΑ και πέτυχε μια επενδυτική τρύπα στο νερό. Ακόμη περιμένουμε τις μπουλντόζες να βρουν το δρόμο προς το Ελληνικό. Τα κάνατε θάλασσα...».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Είστε ιδεοληπτικοί και εμμονικοί, με νεοφιλελεύθερες λογικές που δεν έχουν δουλέψει πουθενά στο κόσμο. Γιατί να δουλέψουν εδώ; Επιλέξατε να μη διεκδικήσετε δημοσιονομικό χώρο το '20. Και έτσι ακυρώσατε μια σειρά από αναπτυξιακές πολιτικές που είχαμε δρομολογήσει.

  • Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ.
  • Την αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 7,5%.
  • Τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%.
  • Τη μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου.

Η πολιτική σας επιλογή για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ήταν η μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα μερίσματα των μετόχων των επιχειρήσεων και όχι η ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης. Έτσι, μόλις ένας στους πέντε δικαιούχους του 2018 πήρε το κοινωνικό μέρισμα το 2019. Το πήραν 250.000 νοικοκυριά και το έχασαν σχεδόν 1,5 εκατ. Και το συνολικό ποσό που διαθέσατε ήταν περίπου το ¼ των 800 εκατ. ευρώ που εμείς είχαμε διαθέσει το 2018.

Δική σας επιλογή ήταν να περικόψετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2019, με συνέπεια να κλείσει με €600 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2018. Δική σας επιλογή ήταν να ακυρώσετε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που είχε δρομολογήσει ή υλοποιούσε ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν εξασφαλισμένους πόρους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Πλέον, πηγαίνουν όλα μαζί δυόμισι χρόνια πίσω με ευθύνη της κυβέρνησης. Γατί, για να δείξετε ότι είναι δικά σας έργα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στη συνέχεια: «Ειρωνεία: Η Νέα Δημοκρατία έλεγε, στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ότι αυτά τα έργα θα διαμόρφωναν 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Με τα έργα αυτά, δεν φτιάχνεις μόνο υποδομές και δημιουργείς θέσεις εργασίας, αλλά έχει και επιστροφή της δαπάνης κατά το ήμισυ στο κράτος (ως ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος ειδικής κατανάλωσης, κ.ά.). Τα σταματήσατε. Και ταυτόχρονα, αφήσατε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες, να δανείζουν μόνο σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι δεν χρειάζεται δανεισμό, γιατί έχει λεφτά».

Με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει στη συνέχεια: «Η αποτυχία σας προηγείται του κορονοϊού. Προηγείται και συνεχίζεται και στη διάρκεια της πανδημίας. Λέτε ότι δώσατε στήριξη 24 δισ. ευρώ. Που είναι αυτά τα χρήματα; Κυκλοφορείτε στην αγορά;

Στην πραγματικότητα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι μόλις 8,5 δισ., ενώ 3,2 δις είναι οι αναστολές πληρωμών και 2 δισ. η επιστρεπτέα προκαταβολή. Σύνολο 14 δισ. μέτρα, με τις εγγυήσεις δανείων. Πώς φτάνουμε στα 24 δισ.;

Με το λογικό άλμα, ή την ευχή, ότι άλλα 8 δις είναι "αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση" των προηγούμενων μέτρων και με την υπόσχεση ότι στο μέλλον θα παρθούν επιπλέον άλλα 4 δισ. μέτρα. Είναι δυνατόν να αθροίζετε στα μέτρα… ευχές και υποτιθέμενες επιδράσεις; Για να τα βγάλετε 24 δισ.; Και τολμάτε να κατηγορείτε εμάς για λεφτόδεντρα;».

πηγή

- Επαγγελματική κάμερα υψηλής ανάλυσης Full Hd, με δυνατότητα περιστροφής από 89€ μόνο 69€ - Δεν απαιτεί καταγραφικό ή εγκατάσταση από τεχνικό!
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top