Αντιγριπικός εμβολιασμός: «Προτεραιότητα οι ομάδες υψηλού κινδύνου» – Τι ισχύει για τα παιδιά | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αντιγριπικός εμβολιασμός: «Προτεραιότητα οι ομάδες υψηλού κινδύνου» – Τι ισχύει για τα παιδιά

15:47 | 28/9/20

Η χώρα φέτος εξασφάλισε 1.200.000 περισσότερα εμβόλια από το 2019

Συνέντευξη Τύπου με κύριο θέμα το αντιγριπικό εμβόλιο για το οποίο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας (28/9) πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της
Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας. Αναφέρθηκε ποιες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστούν πρώτες και τι ακριβώς συμβαίνει με τα παιδιά.

Επίσης τονίστηκε πως μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα γίνει αναλυτική ιχνηλάτηση αναφορικά με το ποσοστό των εμβολιασμένων και τις ομάδες που εμβολιάζονται.

Τον λόγο πρώτος πήρε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας διαμηνύοντας πως φέτος η χώρα μας εξασφάλισε 4.200.000 εμβόλια και επισημαίνοντας  πως το 2019 η Ελλάδα είχε διαθέσιμα μόλις 3 εκατ. εμβόλια.

«Ο πλανήτης συγκλονίζεται από μία πανδημία και πρέπει να επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα κυρίως για τους πολίτες που δεν έχουν ή δεν μπορούν» είπε.

«Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός» δήλωσε ο υπουργός και συνέστησε σε όλους τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, να πλένουν τα χέρια τους, να αποφεύγουν την επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα και τον συγχρωτισμό και να εμβολιαστούν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επισημαίνοντας: «Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και ότι «ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας».

«Υπάρχουν διαφορές στις προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς. Στη χώρα μας προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που αναφέρονται αναλυτικά στη σχετική εγκύκλιο» σημείωσε και διευκρίνισε «σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη του κορονοϊού με τη γρίπη, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών».

«Με την πρωτοβουλία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φέτος θα έχουμε δεδομένα για το ποσοστό των εμβολιασμένων και τις ομάδες που εμβολιάζονται» είπε και αναφερόμενοι στα παιδιά εξήγησε πως πρέπει να εμβολιαστούν όσα πάσχουν από κάποιο νόσημα, όποια έχουν στο περιβάλλον τους μωρό λίγων μηνών ή άλλο ευάλωτο άτομο που δεν μπορεί να εμβολιαστεί».

Οργάνωση για να μην παρατηρηθεί συνωστισμός στα φαρμακεία

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς σημείωσε ότι έχει γίνει όλη η οργάνωση ώστε να μην παρατηρηθεί συνωστισμός στα φαρμακεία όπως άλλες χρονιές.

Ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου από την πλευρά του διευκρίνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες πριν κάνουν το εμβόλιο να επισκέπτονται τον γιατρό τους, ενώ επανέλαβε ότι δεν απαιτείται τεστ covid-19 πριν τον εμβολιασμό για τη γρίπη.

Αναλυτικά οι ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους άνω των 65 και στους ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
 • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
 • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
 • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
 • Μεταμόσχευση οργάνων
 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
 • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
 • Χρόνια νεφροπάθεια
 • Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
 • Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες
 • Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2
 • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού
 • κινδύνου
 • Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, κλπ.
 • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών
 • Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.


πηγή
Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top