Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research: Ένας στους τέσσερις δεν τηρεί τα μέτρα κατά του κορονοϊού όπως ανακοινώνονται από τις Αρχές | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research: Ένας στους τέσσερις δεν τηρεί τα μέτρα κατά του κορονοϊού όπως ανακοινώνονται από τις Αρχές

13:40 | 25/9/20

Τι απάντησαν οι συμμετέχοντες για το εμβόλιο κατά του Sars-Cov-2

Μία νέα έρευνα που διεξήχθη από τις 16-18 Σεπτεμβρίου καταγράφει τις τάσεις και τις απόψεις των πολιτών για την πανδημία, τα υποχρεωτικά μέτρα κατά της διασποράς και τα ατομικά μέτρα που
πρέπει να ακολουθεί στοιχειωδώς κάθε πολίτης για την προσωπική του ασφάλεια και εκείνη των κοντινών του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ΚΑΠΑ Research, η απαισιοδοξία των πολιτών αυξάνεται ενώ φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας, παρά ο ίδιος ο ιός.

Συγκεκριμένα ένας στους τέσσερις πολίτες δηλώνει πως δεν τηρεί τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού όπως αυτά ανακοινώνονται από τις Αρχές. Πιο συγκεκριμένα, το 24% αναφέρει ότι δεν συνηθίζει να φοράει μάσκα και το 25% ότι δεν τηρεί τις απαραίτητες αποστάσεις που επιτάσσει το social distancing.

Σε αυτό το κλίμα, καταγράφεται σαφής πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους συμπολίτες τους για την ορθή τήρηση των μέτρων αποτροπής μετάδοσης του ιού (από το πλειοψηφικό 58% του περασμένου Απριλίου στο 39% σήμερα, με πλειοψηφική την έλλειψη εμπιστοσύνης από το 53%).

Εμβόλιο

Όσον αφορά στις στάσεις απέναντι στο πολυαναμενόμενο εμβόλιο, ένα 38% προτίθεται να εμβολιαστεί όταν το εμβόλιο διατεθεί, ένα 25% παραμένει επιφυλακτικό δηλώνοντας ότι θα εμβολιαστεί αφού πρώτα βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες και, τέλος, ένα διόλου αμελητέο 35% αρνείται να μπει στη διαδικασία.

Συνολικά, η απαισιοδοξία για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα ενισχύεται σημαντικά (στο 56% από το 43% του Ιουνίου), ενώ μόλις 17% θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Οικονομικές επιπτώσεις

Ωστόσο, ο φόβος μιας νέας οικονομικής καταστροφής και των επιπτώσεών της στην εργασία και το εισόδημα είναι μεγαλύτερος από τον φόβο προσβολής από την COVID-19. Το γεγονός αυτό εξηγεί και τη συνεχώς μειούμενη αίσθηση αναγκαιότητας των περιοριστικών μέτρων πρόληψης: το 98% του Μαρτίου που έβλεπε τα μέτρα ως αναγκαία, σήμερα καταγράφεται στο 54% με σταδιακή πτώση σε 4 διαδοχικές μετρήσεις.

Η αποδοχή του τρόπου διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα (50% αποδοχή), με σαφή όμως υποχώρηση από τα πολύ υψηλά του περασμένου Μαρτίου-Απριλίου (91% και 76% αντίστοιχα). Παράλληλα, οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης (32 δισ. Ευρώ για την Ελλάδα) ενισχύουν σε πιο ανεκτά επίπεδα την αποδοχή της στάσης της Ε.Ε. απέναντι στην πανδημία (στο 36% από το χαμηλό 12% του Απριλίου).

Διαβάστε εδώ όλη την έρευνα.
Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top