Κορονοϊος: Τα σενάρια για το lockdown των δύο εβδομάδων σε Αττική | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κορονοϊος: Τα σενάρια για το lockdown των δύο εβδομάδων σε Αττική

10:39 | 18/9/20

Τι θα γίνει εάν δεν ανακοπεί σε δέκα ημέρες η έξαρση του κορονοϊού και το σχέδιο για τις ΜΕΘ

Η νέα χθεσινή έκρηξη των κορονοϊού με 359 συνολικά κρούσματα στη χώρα μας εκ των οποίων 212 στην Αττική προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς, με το σενάριο ενός νέου lock down να βρίσκεται πάλι στο τραπέζι.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

«Για μας η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η κυβέρνηση πήρε και θα παίρνει, κάθε φορά, όποια μέτρα χρειάζονται» δήλωσε χθες στο briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος χαρακτήρισε ανυπόστατο το δίλημμα υγεία ή οικονομία.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες της αγοράς φέρονται να έχουν διαμηνύσει ότι είναι προτιμότερο ένα lock down για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς σε αυτή την περίπτωση πολλές επιχειρήσεις τουλάχιστον δεν έχουν λειτουργικά έξοδα, από το να αυξάνονται διαρκώς τα μέτρα με αποτέλεσμα η κίνηση να μειώνεται.

Στην περίπτωση lock down φυσικά το κράτος θα καλύψει το κόστος για τους εργαζόμενους που θα μπουν και πάλι σε αναστολή και σύμφωνα με πληροφορίες η οικονομική αυτή δυνατότητα έχει προβλεφθεί, καθώς η κυβέρνηση έχει κρατήσει οικονομικές εφεδρείες για το δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα που έρχεται.

Όμως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι δεν είναι στο σχεδιασμό ένα γενικό και παρατεταμένο lock down σε όλη τη χώρα, καθώς εξάλλου οι ειδικοί δεν το θεωρούν αναγκαίο σε περιφέρειες που έχουν ελάχιστα κρούσματα και χαμηλή διασπορά.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, εάν τα τελευταία μέτρα δεν αποδώσουν θα εξεταστεί το ενδεχόμενο lock down για μία με δύο εβδομάδες στην Αττική και ενδεχομένως σε κάποιες ακόμη περιφέρειες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Στόχος είναι να περιοριστεί και η μετάδοση στους χώρους εργασίας, καθώς για παράδειγμα χθες εντοπίστηκαν ακόμη 11 κρούσματα σε εταιρεία με 150 εργαζόμενους στο Κορωπί.

«Ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας βρίσκονται ήδη στο πορτοκαλί και οφείλουμε να κινηθούμε πριν ανάψει το κόκκινο», τόνισε άλλωστε χθες ο κ.Πέτσας.

Η περιφέρεια Αττικής ειδικότερα βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Εμφανίζει καθημερινά περίπου 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, γεγονός που την κατατάσσει στο μέτριο επίπεδο κινδύνου. Εμφανίζει, όμως, και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες Μ.Ε.Θ., καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες, γεγονός που την κατατάσσει στο υψηλό κίνδυνο.

Πότε θα ριφθεί ο κύβος για ένα ενδεχόμενο νέο lock down; Οι ειδικοί εξετάζουν καθημερινά τα στοιχεία και σε δέκα ημέρες θα εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα των τελευταίων μέτρων. Η τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί και σήμερα Παρασκευή σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε χθες ότι: «Όσο επιδεινώνονται οι δείκτες, τόσο πιο πολύ συζητιέται στην επιτροπή η περίπτωση να χρειαστούν νέα μέτρα».

Ενώ ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας δήλωσε (ΣΚΑΪ): «Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει, αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα πάμε και στο lockdown».

Ο κ. Σύψας μάλιστα αποκάλυψε ότι το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών, για μία εβδομάδα τουλάχιστον.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα καθώς οι κλίνες ΜΕΘ ιδίως στην Αττική δεν επαρκούν, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, προστίθενται, μέσα στις επόμενες 7 μέρες, 40 επιπλέον κλίνες Μ.Ε.Θ.-Covid. Πρόκειται για 12 κλίνες στο «Σωτηρία», 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών Μ.Ε.Θ. από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών.

Αυτό που δεν σχεδιάζει πάντως να κάνει η κυβέρνηση είναι να λάβει μέτρα για τον περιορισμό εστιών μετάδοσης σε εκκλησίες μέσω της θείας μετάληψης, από τη στιγμή που η Εκκλησία της Ελλάδος αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλία για Θεία Κοινωνία με πλαστικό κουταλάκι μίας χρήσης.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη ότι η Θεία Κοινωνία έπρεπε να είχε σταματήσει πριν κλείσουν μαγαζιά, ο κ.Πέτσας απάντησε ότι αυτό είναι ένα ευρύτερο οριζόντιο θέμα που αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί από την επιτροπή των ειδικών.
Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top