Μισό εκατομμύριο καρχαρίες κινδυνεύουν να θανατωθούν για το… εμβόλιο του κορονοϊού | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μισό εκατομμύριο καρχαρίες κινδυνεύουν να θανατωθούν για το… εμβόλιο του κορονοϊού

16:47 | 28/9/20

Μια ουσία που παράγει ο καρχαρίας στο συκώτι του είναι βασικό συστατικό σε αρκετά πειραματικά σκευάσματα για την Covid-19

Οι καρχαρίες παράγουν σκουαλένιο, μια οργανική χημική ένωση που εξάγεται από το έλαιο του ήπατός τους. Μόνο που το φυσικό αυτό συστατικό έγινε στις μέρες της πανδημίας ανάρπαστο, καθώς επιστρατεύεται ως βασικό στοιχείο σε αρκετά πειραματικά σκευάσματα κατά της Covid-19.

Και είναι όλα τους υποψήφια για αποτελεσματικό εμβόλιο. Σύμφωνα με ομάδα ειδικών, αν επιλεγεί τελικά εμβόλιο κατά του κορονοϊού με σκουαλένιο, τότε μισό εκατομμύριο καρχαρίες μπορεί να θανατωθούν για το φυσικό αυτό συστατικό.

Ως ανοσοενισχυτικό χρησιμοποιείται στην ιατρική το σκουαλένιο, συστατικό που ενισχύει δηλαδή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, επιφέροντας ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις.

Η βρετανική φαρμακευτική GlaxoSmithKline το χρησιμοποιεί ακόμα και στα εμβόλια κατά της γρίπης.

Η εταιρία είχε δηλώσει από τον Μάιο πως προτίθεται να φτιάξει 1 δισ. δόσεις του ανοσοενισχυτικού για πιθανή χρήση στα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Περίπου 3.000 καρχαρίες χρειάζονται για 1 τόνο σκουαλενίου.

Το παρατηρητήριο άγριας ζωής από την Καλιφόρνια, Shark Allies, σημειώνει ωστόσο πως θα χρειαστούν κάπου 250.000 καρχαρίες για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Αν μάλιστα το εμβόλιο χρειαστεί δύο δόσεις, τότε μιλάμε για μισό εκατομμύριο καρχαρίες.

Οι ειδικοί πειραματίζονται πάντως και με συνθετικές εκδοχές του σκουαλενίου (από ζαχαροκάλαμα), ώστε να μην απειληθεί ο καρχαρίας ως είδος για να σωθεί ο άνθρωπος…

πηγή
Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top