Προσοχή με τις μάσκες: Ποιες μπορεί να είναι επικίνδυνες, ποιες να αποφεύγετε και ποιες να προτιμάτε | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Προσοχή με τις μάσκες: Ποιες μπορεί να είναι επικίνδυνες, ποιες να αποφεύγετε και ποιες να προτιμάτε

00:43 | 8/9/20

Οι προϋποθέσεις για να είναι μία μάσκα ασφαλής έστω και στοιχειωδώς

Η παγκόσμια έλλειψη σε υγειονομικό υλικό και σε προϊόντα προσωπικής προστασίας όπως οι μάσκες, έχουν στρέψει σχεδόν όλον τον βιοτεχνικό κλάδο προς εκείνη την κατεύθυνση. Δεν είναι λίγες οι
εταιρείες που έχουν μπει στην διαδικασία να παράγουν μάσκες καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες των πολιτών για στοιχειώδη προστασία από τον ιό.

Σαφώς το μεγαλύτερο μέρος όσων κατασκευάζουν μάσκες έχουν την πρόθεση να προστατευτούν οι πολίτες με λίγα μόλις ευρώ έστω και στοιχειωδώς. Μιας και η πραγματικότητα μοιάζει τρομακτική με τις εισαγωγές πλέον να μην γίνονται από το 80% των κρατών που παρήγαγαν τέτοιο υλικό και το υπόλοιπο 20% να επιλέγει τις μεγαλύτερες παραγγελίες ή να τις κρατάει για ενδεχόμενη εσωτερική μελλοντική χρήση.

Το πρόβλημα λοιπόν που δημιουργείτε και μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνο για όλους μας είναι αν όλες αυτές οι μάσκες προστατεύουν εμάς και του γύρο μας.

Θα ακούσετε από πολλούς να λένε από το τίποτα, καλό είναι να έχεις κάτι στο στόμα σου. Ε λοιπόν σύμφωνα με όλους τους ειδικούς αυτό δεν ισχύει. Από το να έχεις κάτι που μπορεί να γίνει εστία μόλυνσης καλύτερα λοιπόν το τίποτα.

Οι προϋποθέσεις για να είναι μία μάσκα ασφαλής έστω στοιχειωδώς είναι οι εξής:
  1. Το υλικό της που έρχεται σε επαφή με το στόμα μας  να είναι υποαλλεργικό.
  2. Να διαθέτει φίλτρο ή να είναι κατασκευασμένη από υλικό που έχει πυκνή πλέξη ώστε να μην επιτρέπει η πρόσβαση σε μικροοργανισμούς.
  3. Να είναι υδροφοβική ώστε να εγκλωβίζει τα σταγονίδια και την αιωρούμενη υγρασία. Αυτό ίσως να είναι το σημαντικότερο από όλα
  4. Να είναι μία χρήσης ή να διαθέτει την δυνατότητα τοποθέτησης φίλτρου μίας χρήσης ώστε να μην γίνεται εστία μόλυνσης. Όσο ποιο πολλά επίπεδα είναι το φίλτρο και όσο ποιο παχύ τόσο το καλύτερο
Αυτές είναι οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για να μπορεί μία μάσκα να είναι ικανή να προστατεύει από ιούς και εσάς αλλά και τους γύρους σας.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει αν δεν υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις και ποιες μάσκες πρέπει να αποφεύγουμε .

Πολλοί άνθρωποι για οικονομικούς λόγους επιλέγουν να αγοράσουν βαμβακερές μάσκες μονής ή διπλής στρώσης αλλά χωρίς κανένα φίλτρο ενδιάμεσο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αραιή πλέξη του βαμβακιού να επιτρέπει σε μικροοργανισμούς και σε υγρασία να περνάει και μάλιστα να εμποτίζεται. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό. Ο λόγος είναι ότι  μπορεί να εκτεθεί κάποιος λόγω  της υγρασίας που διαπερνάει την μάσκα σε μεγάλο φορτίο ιού και να προσβληθεί βαρύτερα από κάποιον που δεν φορούσε καθόλου μάσκα. Άρα όπως τονίζουν και οι ειδική οι υφασμάτινες μάσκες που δεν διαθέτουν φίλτρο μπορεί να είναι χειρότερες από το τίποτα.

Εμείς ψάχνοντας εδώ και μέρες στην αγορά και μετά από εκατοντάδες μάσκες που κάναμε έρευνα, αλλά και διάφορες δοκιμαστικές αγορές λόγο των αναγκών μας βρήκαμε κάποιες μάσκες από κάποια καταστήματα που μπορούν να παρέχουν την στοιχειώδη προστασία που αποζητάμε όλοι μας αυτές τις ημέρες. Μάλιστα βρήκαμε δύο τύπων μάσκες ,πλενόμενη με φίλτρο αδιάβροχη και μίας χρήσης από πολυπροπυλένιο.

Μπορείτε να βρείτε την πλενόμενη με το φίλτρο βαρέως τύπου και στεγανοποιημένη και αποστειρωμένη εδώ.

- Επαγγελματική κάμερα υψηλής ανάλυσης Full Hd, με δυνατότητα περιστροφής από 89€ μόνο 69€ - Δεν απαιτεί καταγραφικό ή εγκατάσταση από τεχνικό!

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top