Πρωτιά της Ελλάδας στην φοροδιαφυγή στην ευρωζώνη – Δεύτερη στην Ε.Ε. | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πρωτιά της Ελλάδας στην φοροδιαφυγή στην ευρωζώνη – Δεύτερη στην Ε.Ε.

15:59 | 11/9/20

Οι απώλειες είσπραξης ΦΠΑ ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ

Πρωταθλήτρια στην ευρωζώνη και 2η στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ μετά τη Ρουμανία είναι η Ελλάδα, με τις απώλειες είσπραξης ΦΠΑ να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ!

Το ποσό που χάνει η χώρα από έσοδα ΦΠΑ λόγω φοροδιαφυγής, φορολογικής απάτης αλλά και των στρεβλώσεων του συστήματος  αντιστοιχεί 2,5 φορές στα έσοδα που εισπράττονται από τον ΕΝΦΙΑ.

Αν έκλεινε η τρύπα του ΦΠΑ τότε θα μπορούσε να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να μειωθούν και άλλοι φόροι.

Μπορεί το «κενό» του ΦΠΑ, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ να μειώθηκε κατά περίπου 1 δισ. σε σχέση με το 2017 αλλά η τρύπα στις εισπράξεις  το 2018 διαμορφώθηκε στα 6,570 δισ ευρώ.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 30,1% των δυνητικών εσόδων, με το μέσο όρο στην Ευρώπη να είναι 9,2%.  Σε σύγκριση με το 2014, η τρύπα έχει ανοίξει κατά 3,4 μονάδες, παρά την αύξηση συντελεστών και την κατάργηση εξαιρέσεων από το φόρο. Μέσα  σε αυτήν την 5ετία χάθηκαν εισπράξεις ΦΠΑ άνω των 30 δισ. ευρώ.

Συνολικά στην Ευρώπη χάθηκαν γύρω στα 140 δισ. ευρώ το 2018, με τη τάση για το 2019 να είναι πτωτική. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Τζεντιλόνι, η κρίση της πανδημίας  αναμένεται να  εκτινάξει τις απώλειες στα 164 δισ ευρώ. Η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ (33,8%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (30,1%) και τη Λιθουανία (25,9%). Το μικρότερο έλλειμμα είχε η Σουηδία (0,7%), η Κροατία (3,5%) και η Φινλανδία (3,6%).

πηγή

- Επαγγελματική κάμερα υψηλής ανάλυσης Full Hd, με δυνατότητα περιστροφής από 89€ μόνο 69€ - Δεν απαιτεί καταγραφικό ή εγκατάσταση από τεχνικό!

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top