Τα ΜΑΤ κύκλωσαν άτομα σε αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη – 51 συλλήψεις και ποινικές διώξεις | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τα ΜΑΤ κύκλωσαν άτομα σε αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη – 51 συλλήψεις και ποινικές διώξεις

11:24 | 18/9/20

Τι λένε οι συλληφθέντες για τα γεγονότα το βράδυ της Τετάρτης

Σε ειδικό ανακριτή παραπέμφθηκαν να απολογηθούν τα 51 άτομα που συνελήφθησαν ύστερα από την επεισοδιακή πορεία, το βράδυ της Τετάρτης, στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης, όταν
συνεπλάκησαν με αστυνομικές δυνάμεις που τους κύκλωσαν μετά το τέλος αντιφασιστικής παρέμβασης σε περιοχές της πόλης.

Τα ΜΑΤ όπως φαίνεται και σε βίντεο του thestival.gr προσέγγισαν τους συγκεντρωμένους προκαλώντας ένταση με την αιτιολογία «είχαν αναγράψει συνθήματα στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου και μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρόκειται για 45 άνδρες και 6 γυναίκες, όλοι μέλη αναρχικών συλλογικοτήτων που συμμετείχαν σε αντιφασιστική πορεία.

Με βάση τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την αστυνομία, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης απήγγειλε κατηγορίες για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα, ενώ οι διώξεις είναι in rem, δηλαδή δεν είναι προσωποποιημένες. Η προσωποποίηση των πράξεων θα γίνει κατά το στάδιο της ανάκρισης.Ειδικότερα, οι κατηγορίες αφορούν τις παρακάτω πράξεις: φθορά μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσα από πολλούς ενωμένους για την τέλεση τους (σε βαθμό κακουργήματος), απλή σωματική βλάβη, διακεκριμένη φθορά από κοινού πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και σε καλλιτεχνικό μνημείο, παράνομη οπλοφορία (αφορά έναν σουγιά και μία μεταλλική ράβδο αυτοάμυνας που κατασχέθηκαν), διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια (επειδή αρνήθηκαν τη δακτυλοσκόπηση).

Αφού τους γνωστοποιήθηκαν οι κατηγορίες παραπέμφθηκαν στον 1ο ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, αρμόδιο για θέματα αρχαιοτήτων, από τον οποίο πήραν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν τμηματικά τα επόμενα 24ωρα και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.Στη δικογραφία που σχηματίστηκε από την αστυνομία περιλαμβάνεται κατάθεση υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων που βεβαίωσε ότι οι φθορές υπάγονται στις διατάξεις για την προστασία των μνημείων. Από νωρίς το πρωί ομάδες αλληλέγγυων, κρατώντας πανό, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες. Κατά την προσαγωγή τους, που έγινε τμηματικά, ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε λάβει ειδικά μέτρα στον περιβάλλοντα χώρο του Δικαστικού Μεγάρου.

Η ανακοίνωση των συλληφθέντων

Με ανακοίνωσή τους οι συλληφθέντες καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις και καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση των συλληφθέντων αναφέρει: «Σήμερα το βράδυ 16/9, δύο μέρες πριν την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα μετά από αντιφασιστική παρέμβαση στην παραλία Θεσσαλονίκης δεχτήκαμε επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής (δράση, Δίας, ΟΠΚΕ, Ματ) που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 48 συντρόφων και συντροφισσών και τον τραυματισμό πολλών, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται. Καλούμε αύριο 17/9 στις 9 σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Όλες και όλοι στην πορεία την Παρασκευή 18/9 18:30 στην Καμάρα».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top