Τα «μαζεύει» ο Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία, μόνο συζητήσεις | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

lamazi ad

Τα «μαζεύει» ο Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία, μόνο συζητήσεις

18:48 | 4/9/20

Δεν υπάρχει συμφωνία για τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ

Σε αναδίπλωση προχώρησε την Παρασκευή (04/09) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ,
ο οποίος αναφορικά με τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων δήλωσε ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική πλατφόρμα για συμβουλές σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια», είπε.

«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συναντήθηκαν ήδη για τεχνικές συζητήσεις εδώ στο ΝΑΤΟ. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποτροπής στρατιωτικής σύγκρουσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία σχετικά με τον μηχανισμό. Πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις, και όχι για διαπραγματεύσεις σχετικά με τις υποκείμενες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που ως σκοπό έχουν να συμπληρώσουν παρά να υποκαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση με στόχο την αποκλιμάκωση».

Όπως σημείωσε, και οι δύο χώρες είναι αξιόλογα μέλη της συμμαχίας. Πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις για την προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμών αποτροπής συγκρούσεων.

«Αυτές οι συνομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει, έχουν ήδη συναντηθεί (οι εκπρόσωποι των δύο χωρών), συναντιούνται σε στρατιωτικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε αυτές τις τεχνικές-στρατιωτικές συνομιλίες από τις διαπραγματεύσεις για τις οποίες η Γερμανία προσπαθεί να ξεκινήσει και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο, το οποίο προορίζεται για αποκλιμάκωση και καλύπτει διαφωνίες όπως οριοθέτηση και ΑΟΖ», ήταν τα λόγια από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Με τον επικεφαλής της Συμμαχίας να διευκρινίζει: «Αυτό που προσπαθώ να κάνω, είναι η αποφυγή της σύγκρουσης και η ανάπτυξη μηχανισμού αποφυγής σύγκρουσης, καθώς έχουμε πολλά πλοία στη Μεσόγειο, πρέπει να έχουμε τεχνικές συζητήσεις για αποφυγή σύγκρουσης».


Τσαβούσογλου: Δεν ψεύδεται ο Στόλτενμπεργκ, αλλά η Ελλάδα

Η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «ψεύδεται» για να αποφύγει τον διάλογο, αφού η Αθήνα διέψευσε ότι διεξάγονται συνομιλίες στο ΝΑΤΟ με την Άγκυρα για μια αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτός που ψεύδεται δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Αυτό δείχνει το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας (...) Δεν είναι υπέρ ενός διαλόγου».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε έρθει σε επαφή με τα δύο μέρη και είχε πάρει το πράσινο φως απ' αυτά πριν ανακοινώσει τις συνομιλίες. «Αυτός που πιστεύει πως έχει δίκιο δεν αποφεύγει τον διάλογο. Η Ελλάδα γνωρίζει πως έχει άδικο. Οι ευρωπαϊκές χώρες το γνωρίζουν επίσης», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο, αλλά χωρίς προϋποθέσεις».

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Γαλλίας, την οποία κατηγόρησε ότι «ενθαρρύνει» την Ελλάδα και ότι δρα με τρόπο «υστερικό».

«Συμβουλεύουμε τη Γαλλία να εγκαταλείψει αυτή την υστερική στάση που δεν χρησιμεύει σε τίποτε. Αποτελούμε μέρος του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Και συμπήρωσε: «Η Γαλλία θα έπρεπε να έρθει να συζητήσει μαζί μας το πώς θα δουλέψουμε μαζί. Μια τέτοια στάση θα ήταν προς όφελος όλων».

πηγή

- Επαγγελματική κάμερα υψηλής ανάλυσης Full Hd, με δυνατότητα περιστροφής από 89€ μόνο 69€ - Δεν απαιτεί καταγραφικό ή εγκατάσταση από τεχνικό!
Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top