Ξεκινά και επίσημα σήμερα το φθινόπωρο | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ξεκινά και επίσημα σήμερα το φθινόπωρο

13:11 | 22/9/20

Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών

Το απόγευμα της Τρίτης στις 16:31 μπαίνει και επίσημα το φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο, όπου
βρίσκεται και η Ελλάδα, καθώς, από αστρονομική άποψη, τη συγκεκριμένη ώρα σηματοδοτείται η φθινοπωρινή ισημερία.

Αντίστοιχα, όταν στο βόρειο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η ισότητα μέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση μέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.

Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ισότητα στη διάρκεια μέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις μέρες.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Την έλευση του φθινοπώρου τιμά και η Google με το σημερινό doodle της.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top