Γιατί ο Ερντογάν έχει καταφύγει στο «δόγμα του τρελού» και τι κερδίζει από αυτό | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Γιατί ο Ερντογάν έχει καταφύγει στο «δόγμα του τρελού» και τι κερδίζει από αυτό

12:42 | 27/10/20

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου «Μακεδονία», Σπύρος Λίτσας, αναλύει τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με τις κινήσεις της, ενώ χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδήγησε στα άκρα την κόντρα του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας σε μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου «Μακεδονία», Σπύρος Λίτσας, εξήγησε στην ΕΡΤ3, πώς ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί το «δόγμα του τρελού», το οποίο, καθώς φαίνεται, αποδίδει μέχρι στιγμής, σε ό,τι αφορά τη στάση της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο καθηγητής, «εάν κάποιος δει ανά περίπτωση τον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν σήμερα κινείται στη διεθνή πολιτική σκηνή, θα φτάνει στο συμπέρασμα ότι κάτι συμβαίνει με τον Τούρκο πρόεδρο. Έχει ανοίξει μέτωπα σχεδόν με όλες τις μεγάλες δυνάμεις πλην της Ρωσίας.

Εξαιτίας του ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι γνώστης των διπλωματικών παιγνίων, αυτή τη στιγμή έχει καταφύγει ίσως στο τελευταίο μέσα στο οποίο θα μπορούσε ο ίδιος και δεν είναι άλλο από αυτό το οποίο στη στρατηγική θεωρία που διδάσκουμε στους φοιτητές μας είναι το "δόγμα του τρελού". Είναι κινήσεις απρόβλεπτες. Καταλήγουν στο αποτέλεσμα ότι ουδείς μπορεί να έχει μία ορθολογική προσέγγιση με τον συγκεκριμένο παράγοντα και έτσι ουσιαστικά "κερδίζει" το να τον αφήσουν στην ησυχία του.

Το συγκεκριμένο "δόγμα του τρελού" αποδίδει μέχρι σήμερα στον Ερντογάν γιατί βλέπουμε ότι τόσο η ΕΕ, η οποία αποφεύγει μέχρι σήμερα να λάβει τις οικ9ονομικές κυρώσεις που ίσως οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας θα είχε δημιουργήσει εις βάρος του όσο και οι ΗΠΑ, οι οποίες καθυστερούν να θέσουν σε κίνηση τις οικονομικές κυρώσεις».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top