Πέτσας για Τουρκία: Αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πέτσας για Τουρκία: Αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα

15:06 | 22/10/20

«Δεν δημιουργείται δίκαιο με παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου»

Ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία έστειλε η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας,

Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία και συνέπεσε με τους κινδύνους που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Και συνέχισε: «Μια ηγεσία που  - όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές και αναπτύσσει  επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι τον Καύκασο και βέβαια, από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, όπου αναπτύσσει πειρατικές ενέργειες στη Κυπριακή ΑΟΖ και προκαλεί με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην Αμμόχωστο».

Η Τουρκία πρόσθεσε ο κ. Πέτσας: « Ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες, υπογράφει άκυρα μνημόνια και  ψηφίζει νόμους, παράνομους κατά το Διεθνές Δίκαιο καθώς αφορούν θέματα τα οποία ρυθμίζονται από διεθνείς οργανισμούς με διεθνείς κανόνες. Παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αμφισβητεί Διεθνείς Συνθήκες, προσβάλλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, δημιουργεί προβλήματα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια»

Αφού δέχθηκε - όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός-  την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα.

Αντί για πρόσκληση επαφών προχώρησε στην πρόκληση των πολεμικών σκαφών.

Αντί του διαλόγου των λύσεων προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων.

Αντί για γόνιμες συζητήσεις προβάλλει παράνομες απαιτήσεις.

Και αντί να μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας, όπως υποκριτικά διατείνεται, τροφοδοτεί τρομοκράτες. Με μεταφορά Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη - όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους Προέδρους της Αιγύπτου και της Κύπρου - η Τουρκία διασπείρει τρομοκρατικούς πυρήνες στη Βόρειο Αφρική, απειλώντας την ασφάλεια της Ευρώπης και υπονομεύοντας τελικά την κοινή προσπάθεια, για εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

Η Αθήνα - όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός -  απέναντι σε έναν γείτονα που στρατικοποιεί την διπλωματία, μετατρέπει την διπλωματία σε δικό της όπλο.

Όπως, άλλωστε, ο ίδιος υπογράμμισε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Ελλάδα ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ζητά να καταγραφούν παραβιάσεις της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι δεν γίνεται μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, την ίδια ώρα που απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναστατώνει ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Και επαναλαμβάνουμε πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι: «αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Δεν δημιουργείται δίκαιο με παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει τη δύναμη, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top