Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις – «Μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις – «Μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας

14:20 | 1/10/20

Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία

Για μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας όπως το χάρτη της Σεβίλλης όπως αναφέρει ο ίδιος, μιλάει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ κάνει λόγο και για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

Σημειώνεται πως συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επίκειται για τις 8 Οκτωβρίου στην Μπρατισλάβα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN Turk, που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός φόρουμ για την ασφάλεια και την ενέργεια, στο οποίο θα είναι ομιλητής και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής καμία από τις δύο πλευρές δεν το επιβεβαιώνει.

Πάντως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από σήμερα είχε δώσει τον τόνο, καθώς είπε ότι κάποτε με πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά αν και διαφωνούσαν είχαν πολλές συναντήσεις, ενώ με τον Δένδια δεν έχει καταφέρει να συναντηθεί, όμως θα γίνουν προσπάθειες για διάλογο. Άλλωστε, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες επαφές οι αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία - Με δύο χαρτιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Με διπλωματικά «όπλα» στη φαρέτρα του βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες για να συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις 15.00 ώρα Βρυξελλών, με κυρίαρχα θέματα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Στόχος της Αθήνας είναι να τεθεί στο τραπέζι των «27» η λίστα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας ως έσχατο μέτρο συμμόρφωσης, η οποία θα ενεργοποιηθεί αυτόματα σε περίπτωση που ο Σουλτάνος εκτροχιαστεί και βγει εκτός πλαισίου διπλωματίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μπορεί ναι μεν η Ε.Ε. να είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα και την Κύπρο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμη να τρίξει τα «δόντια» της στην Τουρκία, δηλαδή να εγκρίνει τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς.

Πάντως, κύρια επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες σε επίπεδο διερευνητικών επαφών και σε περίπτωση μη συμφωνίας, τότε τα επίμαχα θέματα να επιλυθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Για το λόγο αυτό άλλωστε, το τελευταίο διάστημα επιχειρείται από πλευράς της Αθήνας μέσω εργώδους διπλωματικής διαδικασίας να μειωθεί κατά το δυνατόν η ένταση και να εκκινήσουν οι συνομιλίες.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι αποκλειστικά στο χέρι της Τουρκίας να αποδείξει έμπρακτα, εάν επιθυμεί την αποκλιμάκωση και τον διάλογο για το επίμαχο θέμα, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο σκληρή η γραμμή της Κύπρου

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να κρατήσει πιο διαλλακτική στάση για το θέμα των κυρώσεων, σε αντίθεση με την Κύπρο που θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση. Για την Αθήνα κύριο μέλημα είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» σε ένα τόσο εύθραυστο διπλωματικά περιβάλλον με την γείτονα.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων

Το σκέλος του προσχεδίου των συμπερασμάτων που αφορά την Τουρκία– σύμφωνα με πληροφορίες- θα παρουσιαστεί πριν το σημερινό δείπνο των αρχηγών – κρατών και θα γίνεται έμμεση αναφορά σε κυρώσεις αλλά δεν θα υπάρχει μνεία για αυτοματοποιημένο μηχανισμό επιβολής τους. Σε περίπτωση δηλαδή κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας θα τίθεται εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα. Ωστόσο, στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί από την Αθήνα και το μεταναστευτικό και ειδικά ο τρόπος που η Τουρκία εργαλειοποιεί το ζήτημα.

«Βαρύ» το δείπνο

Το ζήτημα της Τουρκίας αποτελεί το αποκλειστικό αντικείμενο του δείπνου των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, καθώς στόχος είναι να συμφωνηθεί η κοινή στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο αποφασιστικός ρόλος της χώρας μας στη συζήτηση διαφαίνεται και από το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα ξένα μέσα και κυρίως τα γερμανικά για τη Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο Παρασκευή.

πηγή
Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top