Οι 4 παράγοντες που θα οδηγήσουν σε γενικό lockdown την Αττική | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Οι 4 παράγοντες που θα οδηγήσουν σε γενικό lockdown την Αττική

10:51 | 3/11/20

Ολοένα και πιο κοντά η καραντίνα και στο λεκανοπέδιο

Η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή γενικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες λόγω ραγδαίας και εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, φέρνει ολοένα και πιο κοντά την επιβολή μιας γενικευμένης καραντίνας και για την Αττική.

Και μπορεί οι αριθμοί των μολύνσεων να είναι σταθερά ανοδικοί για την πρωτεύουσα, ωστόσο δεν έχει σημάνει ακόμα «κόκκινο καμπανάκι» για τους ειδικούς, οι οποίοι καθημερινά μελετούν τα στατιστικά δεδομένα και εφαρμόζοντας προβλεπτικά μοντέλα επιχειρούν να δουν την εξέλιξη της εξάπλωσης της νόσου.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στο έσχατο μέσο;

  1. Ο πρώτος είναι το RT δηλαδή ο δείκτης μετάδοσης του κορονοϊού που στην Αττική βρίσκεται γύρω στο 1,2. Εάν ανέβει απότομα, δηλαδή εάν ένας θετικός μολύνει πολλοί περισσότερους, τότε οι ειδικοί προειδοποιούν για νέα μέτρα.
  2. Δεύτερος παράγοντας είναι ο δείκτης θετικότητας, που καταδεικνύει τη διασπορά στον πληθυσμό. Ήδη στην Αττική βρίσκεται στο 5.7%.  Επισημαίνεται ότι το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
  3. Η έκθεση του ΕΚΠΑ που αφορά στην περιεκτικότητα σε κορονοϊό στα λύματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη τα λύματα της Αττικής στην Ψυττάλεια δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν έως 40.000 ενεργά κρούσματα στο Λεκανοπέδιο. Σημειώνεται, ότι το εν λόγω εργαστήριο εξετάζει καθημερινά τα λύματα της προηγούμενης ημέρας, εντούτοις μπορεί να σχηματίσει εικόνα για το πώς θα κινηθεί η διασπορά του ιού μερικές ημέρες πριν από την αποτύπωση που κάνει ο ΕΟΔΥ με τα τεστ στο πεδίο.
  4. Το εύρος των πιέσεων που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ.  Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά: «Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις. Αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση, θα δράσουμε πάλι γρήγορα και προληπτικά πριν φτάσει το σύστημα υγείας να δοκιμαστεί».

Το σίγουρο είναι, ότι οι προβλέψεις για τη διασπορά του ιού στη χώρα δεν είναι αισιόδοξες σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των επιδημιολόγων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί εξαιρετικά δύσκολη. Μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, με την Αθήνα να προηγείται και πάλι με 362 νέες μολύνσεις έναντι της Θεσσαλονίκης.

Έμφαση στην ιχνηλάτηση

Στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας προχωρούν σε ταχύρρυθμη εκπαίδευση νέων ιχνηλατών, οι οποίοι προστίθενται ως εφεδρείες στη μάχη για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Συνολικά 190 άτομα, στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού μοιρασμένα σε βάρδιες, προσπαθούν καθημερινά να εντοπίσουν και να ενημερώσουν τις στενές επαφές θετικών κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια. Το επόμενο διάστημα, όσο εξαπλώνεται ο ιός, αναμένονται και άλλες ενισχύσεις. Σημειώνεται, ότι η ιχνηλάτηση διεθνώς έχει αξιοποιηθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για τον περιορισμό διασποράς του νέου κορονοϊού, αλλά και για την αποφυγή λήψης οριζόντιων μέτρων απομόνωσης και των δραματικών οικονομικών συνεπειών που αυτά συνεπάγονται.

Γώγος: Είμαστε κοντά σε lockdown - Πιθανή παράταση των μέτρων

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά για την Αττική ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, εξαιτίας της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει lockdown, όπως ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

«Υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις αυτό δεν πέτυχε. Αυτό δε σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες.» Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε «Θεσσαλονίκη». Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ακόμα σε καλή θέση σε σχέση με τις άλλες. «Είμαστε από τις πιο σε καλύτερη κατάσταση χώρες της Ευρώπης» είπε.

Ο κ. Γώγος επισήμανε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων με στόχο να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού.

«Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε, έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική, είπε ο καθηγητής. «Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ» τόνισε. Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση.

Τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη είπε και προσέθεσε ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα.

«Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα. Αν τα μέτρα τηρηθούν μπορεί να γλιτώσουμε. Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και το Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας» ανέφερε.

Ο κ. Γώγος τόνισε μάλιστα ότι μέχρι το Μάρτη μπορεί να χρειαστεί μια τήρηση μέτρων και πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε.

«Με το κλείσιμο που γίνεται τώρα, υπάρχει ελπίδα να ανοίξει η εστίαση σε ένα μήνα» είπε κλείνοντας.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top