Τοπικά lockdown από αύριο σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες λόγω κορονοϊού – Επιστρέφουν και τα SMS - Ανοιχτά τα σχολεία (βίντεο) | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τοπικά lockdown από αύριο σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες λόγω κορονοϊού – Επιστρέφουν και τα SMS - Ανοιχτά τα σχολεία (βίντεο)

15:11 | 2/11/20

Η αποστολή μηνυμάτων αφορά τις ώρες 21:00 - 5:00 - Κλειστό και το λιανεμπόριο

Σε lockdown μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, με συνθήκες καραντίνας που

θυμίζουν αυτές του περασμένου Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε υπάρχει μία βασική διαφορά στα μέτρα αυτά σε σχέση με την περασμένη Άνοιξη: Τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοικτά.

Παράλληλα, επανέρχεται η ανάγκη αποστολής SMS για το διάστημα από τις 21.00 έως τις 5 τα ξημερώματα, ενώ επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ για 14 ημέρες.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε πως τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται εκθετικά και χαρακτήρισε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και όμορους νομούς εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία.

«Το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης» τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι θα απαγορεύονται οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς για το λιανεμπόριο, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως θα είναι κλειστό, «εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που εφαρμόζονταν στο ολικό lockdown την Άνοιξη» εξήγησε.

Σε τρεις ζώνες η χώρα

Όπως υπενθύμισε ο κ. Πέτσας, από αύριο Τρίτη το πρωί, και για έναν μήνα, τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού. Έτσι, η χώρα χωρίζεται, πλέον, σε τρεις ζώνες:

Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο», τη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Σημειώνεται επίσης ότι από αύριο το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο».

Οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο «κόκκινο». Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

«Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες. Και μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους, να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου, και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών.

Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ας το κάνουμε.

Σε κάθε περίπτωση - όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος έτσι και τώρα - λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες.

Και στα μέτρα αυτά - όπως  γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - περιλαμβάνεται η  προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού).

Όπως κανονικά γίνονται  και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε βέβαια με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης» τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top