Μπαμπινιώτης και Ένωση Φιλολόγων ενώνουν τις δυνάμεις τους και μάχονται κατά του «καταιγισμού ξένων λέξεων» | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μπαμπινιώτης και Ένωση Φιλολόγων ενώνουν τις δυνάμεις τους και μάχονται κατά του «καταιγισμού ξένων λέξεων»

13:50 | 16/12/20

Δείτε την ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο γλωσσολόγος

Την αντίθεσή τους στη χρήση ξένων λέξεων δείχνουν ο γλωσσολόγος Γιώργος Μπαμπινιώτης και η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο Γιώργος Μπαμπινιώτης με ανάρτησή του στο Facebook στόχο έχουν να πουν όχι «στον καταιγισμό ξένων λέξεων, που πλήττει τελευταία την γλώσσα μας κατά προκλητικό τρόπο».

Ο γλωσσολόγος με το κείμενο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook χαιρετίζει όπως λέει «την πρωτοβουλία τής Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ) να παρέμβει δημόσια και να εκφράσει την γνώμη της για τον καταιγισμό ξένων λέξεων που πλήττει τελευταία την γλώσσα μας κατά προκλητικό τρόπο. Διότι είναι πρόκληση γλωσσική το Black Friday, το click away, τα delivery με courier, το lockdown, τα rapid test (tests, συγγνώμη) και η επερχόμενη χριστουγεννιάτικη ευχή που θα μάς απευθυνθεί από πολλά καταστήματα, το Merry Christmas (έχετε δίκιο να φοβάστε, αγαπητέ μου αξεπέραστε δάσκαλε τής γελοιογραφίας, κ. Κώστα Μητρόπουλε ότι μπορεί και να μού επιφέρει λιποθυμία η εκτόξευση αγγλιστί τής συγκεκριμένης ευχής [γελοιογραφία στα Νέα])».

«H φωνή έγκριτων φιλολόγων τής ΠΕΦ που ανήκουν στην μαχομένη εκπαίδευση βαρύνει πολύ περισσότερο από την δική μου φωνή, πολλώ μάλλον που ακούγεται δημόσια, όχι τώρα μόνο αλλά όταν ανακύπτουν σοβαρά θέματα (όπως η διδασκαλία τής γλώσσας και τής ιστορίας στην Εκπαίδευση κ.ά.) και χρειάζονται έγκυρη και γενναία παρέμβαση.

Η βαρύνουσα αυτή παρέμβαση και η όποιου κύρους δική μου φωνή ας ευαισθητοποιήσουν και ας προβληματίσουν τους Έλληνες που αγαπούν και σέβονται την γλώσσα μας, αυτό το μεγάλο κεφάλαιο και προνόμιο τού πολιτισμού μας» συμπληρώνει.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top