Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Σπάει τα κοντέρ με πάνω από 652.000 αιτήσεις | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Σπάει τα κοντέρ με πάνω από 652.000 αιτήσεις

11:57 | 18/1/21

Κλείνει αύριο η πλατφόρμα - Μέσα στην εβδομάδα ο αλγόριθμος που θα υπολογίσει το ποσό που θα λάβουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες - Την ερχόμενη εβδομάδα οι πρώτες πληρωμές

Ανάρπαστη έγινε η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 αφού μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχαν υποβάλει αίτηση πάνω από 652.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ κλείνει οριστικά αύριο και στο υπουργείο Οικονομικών ξεκινά μαραθώνιος για την έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζεται ο αλγόριθμος με τον οποίο θα υπολογιστεί το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας. Ο αλγόριθμος θα ενσωματώνει τα ποσά που έλαβαν οι δικαιούχοι με τον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ σε κάθε περίπτωση το ελάχιστο όριο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα μοιραστούν φθηνά κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ. Το 50% των ποσών που θα λάβουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα είναι “δώρο” με τον όρο όμως ότι θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021.

Μετά τον πρωτοφανή συνωστισμό που καταγράφηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusinessSupport το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να περάσει από «διπλό κόσκινο» τις αιτήσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Στόχος είναι να αποφευχθεί μείωση στο ύψος των ενισχύσεων ανά δικαιούχο και τα κεφάλαια να κατευθυνθούν σε αυτούς που έχουν πραγματικά πληγεί από την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα προκύπτει το «εξατομικευμένο» δάνειο θα έχει διαφορετικές παραμέτρους και κριτήρια σε σχέση με τους αντίστοιχους των προηγούμενων κύκλων. Επισημαίνεται ότι ο αλγόριθμος θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας για τις αιτήσεις που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να προχωρήσουν σε διασταυρώσεις στοιχείων για την ειλικρίνεια των δηλώσεων που υποβάλλουν εταιρείες και επαγγελματίες με στόχο να εντοπισθούν περιπτώσεις επιτήδειων που εμφανίζουν πλασματική οικονομική εικόνα.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές από τους μέχρι στιγμής ελέγχους στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αλλοίωσαν τα στοιχεία για το τζίρο και το προσωπικό τους που αποτελούν τα βασικά κριτήρια για το ύψος των ενισχύσεων. Οι παραβάτες προέρχονται από κλάδους που δεν επλήγησαν σημαντικά αλλά και από κλάδους που είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες από την πανδημική κρίση.

Οι εταιρείες που έχουν «πειράξει» τα οικονομικά τους στοιχεία θα κληθούν να επιστρέψουν εντόκως το ποσό της ρευστότητας που έλαβαν από το κράτος να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα και αυτόματα θα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» με τους φοροφυγάδες.

Ο υπολογισμός των τόκων ανάκτησης γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης ενώ όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top