Η AstraZeneca αποχώρησε από τις συνομιλίες με την ΕΕ | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η AstraZeneca αποχώρησε από τις συνομιλίες με την ΕΕ

13:29 | 27/1/21

Η Κομισιόν την καλεί να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο που υπέγραψαν - Μαίνεται ο «πόλεμος των εμβολίων» στην Ευρώπη

Αποχώρησε από τις συνομιλίες που είχε ανακοινωθεί πως θα γίνονταν σήμερα με την Κομισιόν η

φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ενώ ο «πόλεμος» των εμβολίων μαίνεται στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκονταν οι προμήθειες των εμβολίων του κορονοϊού και ο χρόνος εκτέλεσής τους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ΕΕ εξακολουθεί να ζητεί από την εταιρεία να παρέχει περισσότερες εξηγήσεις αναφορικά με την ανακοίνωσή της πως θα κάνει λιγότερες παραδόσεις των εμβολίων της κατά της covid-19 στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται να γίνεται ολοένα και πιο βαθιά, καθώς η ΕΕ καλεί την εταιρεία να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε αναφορικά με την προμήθεια των εμβολίων κατά της covid-19.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, το συμβόλαιο της ΕΕ με την AstraZeneca αφορά την προμήθεια τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δόσεων, με την προϋπόθεση το εμβόλιο να αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Σε ανακοίνωσή της, η AstraZeneca αναφέρει: «Κάθε εφοδιαστική αλυσίδα αναπτύχθηκε με επένδυση από συγκεκριμένες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς με βάση τις συμφωνίες προμήθειας, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας με την Κομισιόν.

«Καθώς κάθε αλυσίδα στήθηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας ειδικής συμφωνίας, το εμβόλιο που παράγεται από κάθε αλυσίδα προορίζεται για τις σχετικές χώρες ή περιοχές και αξιοποιεί την τοπική παρασκευή, όταν είναι δυνατό».

Το τηλεφώνημα που δεν πήγε και τόσο καλά

Στο σίριαλ των εμβολίων προηγήθηκε τη Δευτέρα το τηλεφώνημα που αντάλλαξαν ο γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής, Pascal Soriot, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μόνο φιλικό δεν ήταν.

Η φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε στον CEO της AstraZeneca τις συμβατικές υποχρεώσεις του, με την ευρωπαϊκή υγειονομική επιτροπή να αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για το εμβόλιο ως το τέλος της βδομάδας.

Από το Νταβός της Ελβετίας, χθες Τρίτη, η πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε και πάλι αυστηρό μήνυμα στις φαρμακευτικές εταιρείες, καλώντας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top