Οι εμπλοκές στις παραδόσεις εμβολίων σπρώχνουν προς τα πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Οι εμπλοκές στις παραδόσεις εμβολίων σπρώχνουν προς τα πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα

13:31 | 29/1/21

Ο «πόλεμος» φαρμακευτικών - Ε.Ε και η επιστολή Μισέλ σε Μητσοτάκη - Η εξασφάλιση της δεύτερης δόσης και οι ανατροπές στο πρόγραμμα «Ελευθερία»

Ανατρέπεται ο σχεδιασμός του μαζικού εμβολιασμού λόγω των σοβαρών καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Αιτία, η αποτυχία ορισμένων φαρμακευτικών, όπως η AstraZeneca και η Pfizer, να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα και στον αριθμό των δόσεων που είχαν αρχικά συμφωνηθεί (και προπληρωθεί) από τις χώρες-μέλη της Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η χώρα μας εξαντλεί τα εμβόλια που λαμβάνει κάθε εβδομάδα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη δεύτερη δόση, ενώ σύμφωνα με τους αναθεωρημένους υπολογισμούς μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει εμβολιασθεί μόνο το 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας, οι αρχικές εκτιμήσεις για τις παραδόσεις των εμβολίων στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 έχουν αναθεωρηθεί δυσμενώς για την Pfizer και την AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας αναμένεται σήμερα να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αναλυτικότερα, με τα εμβόλια που παρέλαβε από την Pfizer/BioNTech αυτή την εβδομάδα, η χώρα έχει λάβει 414.000 εμβόλια (έχει ακόμα παραλάβει 8.000 εμβόλια από τη Μoderna). Χθες είχαν χορηγηθεί 213.735 δόσεις, με 196.009 άτομα να έχουν κάνει μόνο την πρώτη, ενώ 13.000 είχαν κάνει και τις δύο. Το απόθεμα των δόσεων είναι γύρω στις 218.000 δόσεις. Από αυτές, 196.000 χρειάζονται για τη δεύτερη δόση.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από τις καθυστερήσεις της Astrazeneca

Ανάμεσα στις χώρες που επηρεάζονται από την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί είναι και η Ελλάδα που περίμενε το πρώτο τρίμηνο του 2021, 1.500.000 εκατομμύρια δόσεις. Οι εκτιμήσεις πλέον έχουν πέσει κατά 50% (υπολογίζονται 740.000 δόσεις του εμβολίου), με το ποσοστό να μην αποκλείεται να πέσει κι άλλο.

Επιστολή Μισέλ σε Μητσοτάκη

Τη διερεύνηση όλων των επιλογών και την ενδεχόμενη χρήση όλων των νομικών μέσων και μέτρων επιβολής που προβλέπονται από τις Συνθήκες της ΕΕ για την έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων του κορονοϊού προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις.

Το άρθρο 122 που θα διασφαλίσει την παροχή εμβολίων στην ΕΕ

Ο Μισέλ, στην απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό αναφέρεται στο άρθρο 122 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, με το οποίο η Ένωση και τα κράτη-μέλη της θα αποκτήσουν πρόσβαση σε νομικά μέσα και κατάλληλα επείγοντα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν την αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων στους πολίτες.

Μάλιστα, ο κ. Μισέλ τονίζει ότι η λύση αυτή «θα αποδείξει τη δύναμη και την αξιοπιστία της ΕΕ στην προστασία της υγείας των πολιτών της» και δηλώνει ότι ήδη έχει κατατεθεί από τον ίδιο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να διερευνηθεί το πεδίο εφαρμογής της.

Το άρθρο 122 προβλέπει τα εξής:

Με την επιφύλαξη άλλων διαδικασιών που προβλέπονται στις Συνθήκες, το Συμβούλιο, μπορεί να θεσπίζει, σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών, τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, ιδίως εάν ανακύψουν σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό με ορισμένα προϊόντα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Όταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, οφειλόμενες σε φυσικές καταστροφές ή έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του, το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να του χορηγήσει, υπό ορισμένους όρους, χρηματοδοτική ενίσχυση της Ένωσης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη ληφθείσα απόφαση.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top