Ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς και γηροκομεία | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς και γηροκομεία

11:22 | 4/1/21

Το χρονοδιάγραμμα και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού - Σε εξέλιξη συζήτηση στην Ευρώπη για το «διαβατήριο» υγείας

Κανονικά εξελίσσεται το εθνικό σχέδιο «Ελευθερία» με στόχο από σήμερα να πραγματοποιούνται περισσότεροι από

5.000 εμβολιασμοί, σε υγειονομικούς ανά την Ελλάδα αλλά και σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, οίκους ευγηρίας, δομές χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης. Ο εμβολιασμός ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα πραγματοποιηθεί στα δημόσια νοσοκομεία σε τρεις φάσεις, καθώς θα προστεθούν σήμερα 42 νέα Νοσοκομεία στα 9 Νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς, την Παρασκευή άλλα 55 Νοσοκομεία και έως τις 12/1/2021 θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 Νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα. Πάντως, η εκτίμηση με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής, είναι ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100. 000 άτομα σε όλη τη χώρα.

«Η σταδιακή ένταξη των Νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, διασφαλίζει την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος, τόσο στον ασφαλή εφοδιασμό, όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού στα ψηφιακά εργαλεία που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και σε όλα τα στάδια διαχείρισης του εμβολίου από την αποθήκευση και διανομή του, έως τη διενέργεια των εμβολιασμών» επισήμανε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πότε θα εμβολιαστούν οι πολίτες

Στο μεταξύ μετά τις 15 Ιανουαρίου θα ανοίξουν οι πλατφόρμες για τα ραντεβού των εμβολίων των πολιτών με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεδομένου ότι η δεύτερη φάση του εμβολιασμού του πληθυσμού θα ξεκινήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Οι πολίτες θα μπορούν να ελέγξουν αν ανήκουν σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

- Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

- Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Ο προγραμματισμός των ραντεβού για εμβολιασμό θα γίνεται με τους παρακάτω τρόπους:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όταν κάποιος θα έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα μπορεί να κατεβάσει μέσα από το emvolio.gov.gr το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αυτό θα είναι για ατομική του χρήση. Αν αυτή η βεβαίωση θα αποτελεί «διαβατήριο» για ορισμένες δραστηριότητες αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, σημειώνει ο  υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, προσθέτοντας ότι η σχετική συζήτηση στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη και αναμένονται σχετικές αποφάσεις τις προσεχείς ημέρες.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top