Lockdown: Έκτακτα μέτρα για το Σαββατοκύριακο, κοντά σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 – Στο κόκκινο Θεσσαλονίκη και Αχαΐα | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Lockdown: Έκτακτα μέτρα για το Σαββατοκύριακο, κοντά σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 – Στο κόκκινο Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

13:05 | 5/2/21

Σήμερα οι ανακοινώσεις - Αγωνία των αρχών να φρενάρουν την έξαρση των κρουσμάτων

Αγωνιώδη προσπάθεια κάνουν κυβέρνηση και ειδικοί προκειμένου να εφαρμόσουν την ορθότερη λύση που θα βάλει φρένο στην έξαρση των κρουσμάτων,

συνυπολογίζοντας την κόπωση των πολιτών και τις αυξημένες ανάγκες της οικονομίας που παρουσιάζει εμφανείς αρρυθμίες.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να μελετήσει τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση το πακέτο περιοριστικών μέτρων που θεωρεί πιο αποδοτικό για την αναχαίτιση της πανδημίας, τη στιγμή που αυξάνονται δραματικά οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Αττική που «σέρνει τον χορό» στη διασπορά του κορονοϊού, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη που τείνει να «κοκκινίσει» και ο ολόκληρος ο νομός Αχαΐας, εκτός από την Πάτρα. Και παρότι μερίδα ειδικών έχει προτείνει την επιστροφή σε ολικό lockdown, όπως όλα δείχνουν, δεν προκρίνεται η λύση αυτή – μέχρι στιγμής- για την Αττική, λόγω μεγάλου όγκου του πληθυσμού και ανελαστικότητας ορισμένων δραστηριοτήτων.

Προβληματισμός για τα σχολεία

Για πρώτη φορά ο κορονοϊός «χτυπά» και τα σχολεία – δημοτικά και νηπιαγωγεία- καθώς εντοπίζεται από τους επιδημιολόγους μεγάλη διασπορά, η οποία πιθανότατα σχετίζεται με το μεταλλαγμένο στέλεχος που εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα.

Μερίδα ειδικών προτείνει την επιστροφή των μαθητών στη τηλεκπαίδευση για τις περιοχές που εμφανίζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, παρότι η κυβέρνηση επιμένει ότι αποτελεί έσχατη λύση για εκείνη το να κλείσουν ξανά τα σχολεία. Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για κλείσιμο των σχολείων, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 16 ετών, να κλείσουν ραντεβού μέσω της ειδικής πλατφόρμας, edu.testing.gov.gr, για να κάνουν δωρεάν τεστ Covid.

Έκτακτα μέτρα για το Σαββατοκύριακο

Στην κυβέρνηση εξετάζεται σοβαρά η λήψη αυστηρότερων μέτρων όπως πχ. να αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική το Σαββατοκύριακο (όχι καθημερινές) και να εφαρμοστεί το μέτρο από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους υγείας, εργασία και συνοδεία κατοικίδιου.

Παράλληλα, αν η εισήγηση για ένταξη και της Θεσσαλονίκης στις «κόκκινες περιοχές» επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να επιβληθούν αυξημένα μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα από τις 18:00 και στη συμπρωτεύουσα. Όπως είναι λογικό, το μέτρο αυτό θα φέρει ανατροπή και στη λειτουργία των καταστημάτων, τα οποία θα πρέπει να κατεβάζουν ρολά στις 17:00, για να δίνεται μία ώρα περιθώριο στους πολίτες και τους εργαζόμενους να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για πρόσθετα μέτρα όπως:

 • Περιορισμός μετακινήσεων μεταξύ Δήμων
 • Τοπικές απαγορεύσεις
 • Κατάργηση του «click in shop», δηλαδή λειτουργία μόνο με την μέθοδο του click away
 • Αύξηση της τηλεργασίας

Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου

Το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν 1.070 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνεται στους 249. Στην Αττική εντοπίζονται 532 κρούσματα, εκ των οποίων 129 στο κέντρο και 101 στον δυτικό τομέα Αθηνών. Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική την τελευταία εβδομάδα εμφανίζουν αύξηση κατά 78%.

Η διασπορά στην Αττική:

 • Ανατολική Αττική 76
 • Βόρειος Τομέας Αθηνών 58
 • Δυτική Αττική 24
 • Δυτικός Τομέας Αθηνών 101
 • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 129
 • Νήσων 1
 • Νότιος τομέας Αθηνών 80
 • Πειραιώς 64

Αντίστοιχα, αυξημένος είναι ο αριθμός και στην Αχαΐα, που καταγράφει 81 μολύνσεις του νέου ιού.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα εξειδικευτούν αναλυτικά σήμερα στις 18.00 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top