Προκλητικός ο Ακάρ: Αν μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατικοποιείστε αυτά τα νησιά | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Προκλητικός ο Ακάρ: Αν μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατικοποιείστε αυτά τα νησιά

12:11 | 9/2/21

Ενοχλήθηκε η Τουρκία από την περιοδεία Μητσοτάκη στο ανατολικό Αιγαίο - «Πολλά όνειρα βλέπουν οι Έλληνες»

Την ενόχλησή του για την επίσκεψη της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας στα νησιά του

Αιγαίου εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ακσάμ» ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη περιοδεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ Μαρία Ζαχαράκη.

«Έχουν πραγματοποιήσει 78 επισκέψεις υψηλού επιπέδου στα νησιά που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το μύτη μας μέχρι τώρα. Αυτό είναι πρόκληση. Αν μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατικοποιείστε αυτά τα νησιά», δήλωσε επαναφέροντας το θέμα της στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα.

«Έχουν εξοπλίσει 16 νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Από τα 23 τα 16… Παρά τις συνθήκες του Παρισίου και της Λωζάνης… “Ποιος είναι επεκτατικός;” ρώτησα τη Γερμανίδα υπουργό. Δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο με 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου», δήλωσε.

«Βλέπουν όνειρα οι Έλληνες»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπαθεί να επηρεάσει την Ευρώπη με αναληθή, εκφοβιστικά σενάρια, ενώ αρνήθηκε ότι η Τουρκία έχει στόχο να επιτεθεί στη χώρα μας.

«Τώρα προσπαθούν να καλύψουν τις ανομίες τους και να εξηγήσουν τα προβλήματά τους, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, στην Ευρώπη. Ο Έλληνας υπουργός είπε στη Γερμανίδα υπουργό ότι ‘τρεις φορές φτάσαμε στο χείλος του πολέμου με την Τουρκία’. Πολλά όνειρα βλέπουν… Εμείς ούτε τέτοιες σκέψεις έχουμε, ούτε τέτοια σχέδια», επισήμανε ο Χουλουσί Ακάρ.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μη εκπλήρωση από τη Γερμανία κι ενός άλλου αιτήματος του Έλληνα υπουργού Άμυνας προς τη Γερμανίδα ομόλογό του να μην δώσει εξαρτήματα για υποβρύχια στους Τούρκους. «Η Γερμανία αρνήθηκε να το κάνει», είπε.

Γερμανικό εμπάργκο σε 700 στρατιωτικά εξαρτήματα

«Υπάρχει εμπάργκο σε περισσότερα από 700 εξαρτήματα που απαιτούνται από την αμυντική μας βιομηχανία. Έχουμε δώσει τον κατάλογο, αναμένουμε να αρθούν τα εμπόδια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Γερμανία, για παράδειγμα σε παραγωγή drones ή άλλων εξοπλισμών.

Αντίστοιχα, σε συνέντευξή του σήμερα παράλληλα στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο Χουλουσί Ακάρ προέκρινε για πρώτη φορά το «μοντέλο της Κρήτης» για το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα S-400.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, για ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζει η Ελλάδα στα S-300 στην Κρήτη. Όπως επισήμανε ο Ακάρ, τα S-300 στην Κρήτη δεν είναι πάντα σε λειτουργία, επομένως και τα S-400 στην Τουρκία δεν χρειάζεται να λειτουργούν συνεχώς, παρά μόνο όταν προκύψει κάποια απειλή.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπενθύμισε ότι πολλές χώρες που προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ κράτησαν τα πυραυλικά συστήματα που είχαν αγοράσει κατά τη διάρκεια της περιόδου της Σοβιετικής Ένωσης.

«Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις στη βάση του μοντέλου που εφαρμόζεται και στα S-300 της Κρήτης. Δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιούμε συνεχώς. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις απειλές που προκύπτουν. Το αποφασίζουμε αυτό», ανέφερε.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top