Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιες χώρες ανέστειλαν τη χορήγησή του λόγω ανησυχιών για πρόκληση θρόμβων | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιες χώρες ανέστειλαν τη χορήγησή του λόγω ανησυχιών για πρόκληση θρόμβων

11:16 | 12/3/21

Η ανακοίνωση της εταιρείας - Η θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής λαμβάνουν επιφυλακτική στάση απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τις αναφορές για δημιουργία θρόμβων σε ανθρώπους που

εμβολιάστηκαν με αυτό. Ορισμένες αποφάσισαν προσωρινή αναστολή της χρήσης του από συγκεκριμένες παρτίδες, αναμένοντας είτε περισσότερα στοιχεία είτε τα αποτελέσματα των μελετών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Ιταλία, Ρουμανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Λετονία ανέστειλαν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, κάποιες ως μέτρο «ακραίας πρόληψης», ενώ την ίδια ώρα άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, Γαλλία και η Ισπανία, δεν κρίνουν πως συντρέχει λόγος για κάποια τέτοια αλλαγή στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

Χθες Πέμπτη οι υπηρεσίες υγείας στη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου, ενώ νωρίτερα το ίδιο είχε κάνει και η Αυστρία, με μία συγκεκριμένη παρτίδα του σκευάσματος, ενώ ήταν σε εξέλιξη η έρευνα για δύο περιστατικά, θανάτου και νόσου ανθρώπων που εμβολιάστηκαν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ΕΜΑ επέμεινε πως τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τους κινδύνους της χορήγησής του και ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να το διαθέτει.

Η Δανία ανέστειλε τον εμβολιασμό για δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο 60χρονης από θρόμβωση. Η γυναίκα είχε εμβολιαστεί με σκεύασμα από την ίδια παρτίδα που είχε χρησιμοποιηθεί στην Αυστρία.

Η απόφαση των δανέζικων αρχών βασίστηκε επίσης και σε αναφορές «για πιθανές σοβαρές παρενέργειες» από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να συμπεράνουμε αν υπάρχει συσχέτιση. Δρούμε νωρίς, είναι κάτι που πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Magnus Heunicke στο Twitter.

Η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου ανεστάλη για 14 ημέρες στη Δανία, ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνα με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες σε χώρες της ΕΕ και τον ΕΜΑ.

Μέχρι στιγμής, 138.148 Δανοί έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ η χώρα χορηγεί επίσης τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna.

«Είναι μια προληπτική απόφαση» τόνισε από την πλευρά του Geir Bukholm, διευθυντής του κέντρου πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας, χωρίς να διευκρινίζει μέχρι πότε θα διαρκέσει η αναστολή των εμβολιασμών.

«Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε εάν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και το περιστατική θρόμβωσης» σημείωσε.

Χθες ανέστειλε και η Ισλανδία τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, περιμένοντας τα αποτελέσματα έρευνα τους ΕΜΑ. Η Ιταλία ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη χορήγηση άλλης παρτίδας του εμβολίου από αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην Αυστρία.

Ακόμα τέσσερις χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία, σταμάτησαν τους εμβολιασμούς από τη συγκεκριμένη παρτίδα όσο οι έρευνες συνεχίζονται, σύμφωνα με τον ΕΜΑ.

Η παρτίδα του ενός εκατομμυρίου δόσεων έχει διανεμηθεί σε 17 χώρες της ΕΕ.

Η Ιταλία έδωσε εντολή για την απόσυρση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca μετά τον θάνατο δύο ανδρών στη Σικελία, οι οποίοι είχαν πρόσφατα εμβολιαστεί.

Τη χορήγηση σκευασμάτων της συγκεκριμένης παρτίδας του εμβολίου ανέστειλε προσωρινά και η Ρουμανία, ωστόσο συνεχίζει να εμβολιάζει τους πολίτες με άλλες δόσεις του εμβολίου της ίδιας εταιρείας.

«Η απόφαση ελήφθη ως μέτρο μεγάλης πρόληψης χωρίς να υπάρχει στη χώρα κάποιο επιχείρημα που να τη δικαιολογεί» ανέφερε η εθνική επιτροπή εμβολιασμού της χώρας. «Η απόφαση να μπει σε καραντίνα η συγκεκριμένη παρτίδα αποδίδεται αποκλειστικά στα γεγονότα που αναφέρθηκαν στην Ιταλία».

Από την πλευρά τους οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν πως δεν έχουν επαρκή στοιχεία για να σταματήσουν τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει πως το εμβόλιο προκαλεί αυτού του είδους τους θρόμβους» ανέφερε η επικεφαλής ασφάλειας της Σουηδικής Υπηρεσίας Φαρμακευτικών Προϊόντων Veronica Arthurson.

Η Ισπανία ανακοίνωσε πως δεν έχει καταγράψει κανένα περιστατικό θρόμβωσης που να συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να το χορηγεί κανονικά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μέχρι στιγμής χορηγηθεί πάνω από 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Εκτός Ευρώπης, Φιλιππίνες, Αυστραλία, Μεξικό και Καναδάς είναι μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν να εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αντίθετα, η Ταϊλάνδη γνωστοποίησε αναστολή των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Τι λένε οι ειδικοί

Κάποιοι ειδικοί της υγείας λένε πως είναι λίγα τα στοιχεία που δείχνουν κατά της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca και πως οι περιπτώσεις θρομβώσεων είναι στη συχνότητα τέτοιων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό.

«Το πρόβλημα με τις αναφορές ύποπτων παρενεργειών ενός εμβολίου είναι η τεράστια δυσκολία να γίνει διάκριση συνέπειας και σύμπτωσης» τόνισε στο Reuters ο Stephen Evans, καθηγητής φαρμακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine. Πρόσθεσε μάλιστα πως η covid-19 συνδέεται πολύ στενά με τη δημιουργία θρόμβων.

Ο Phil Bryan, επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) ανέφερε πως τα περιστατικά θρομβώσεων δεν υπερβαίνουν τον αριθμό όσων θα συνέβαιναν φυσιολογικά στον εμβολιασθέντα πληθυσμό.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν πως το εμβόλιο είναι η αιτία» σημείωσε.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Σε ανακοίνωσή της, η AstraZeneca ανέφερε πως δεν έχει βρει στοιχεία αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής η θρόμβωσης στα στοιχεία πάνω από 10 εκατομμυρίων εγγραφών, ακόμα και με την εξέταση υποομάδων με βάση το φύλο, την ηλικία, την παρτίδα ή τη χώρα χρήσης.

«Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτών των περιστατικών είναι σημαντικά χαμηλότερος στους εμβολιασθέντες από ό,τι θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό» πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχουν επιβεβαιώμενες σοβαρές παρενέργειες που να συνδέονται με το εμβόλιο» και πως βρισκόταν σε επαφή με τις αρχές της Αυστρίας για την πλήρη υποστήριξη στην έρευνά τους.

Η θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη πως μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να συνδέουν την AstraZeneca με τα δύο περιστατικά στην Αυστρία. Υπογράμμιζε πως ο αριθμός των περιστατικών δημιουργίας θρόμβων σε ανθρώπους που έλαβαν το εν λόγω εμβόλιο δεν είναι μεγαλύτερος από αυτόν στον γενικό πληθυσμό, με 22 περιστατικά στα 3 εκατομμύρια ανθρώπων που εμβολιάστηκαν από τις 9 Μαρτίου.

Ο Οργανισμός επισήμανε πως καταλαβαίνει την απόφαση που έλαβαν προληπτικά Δανία και Νορβηγία.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top