Γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας τη γλίτωσε επειδή άλλαξε ο νέος ποινικός κώδικας | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας τη γλίτωσε επειδή άλλαξε ο νέος ποινικός κώδικας

13:05 | 8/4/21

Η εισαγγελική έρευνα που ξεκινά, η βαρύτητα της καταγγελίας Κοντονή και οι αποκαλύψεις που έρχονται

Οι φωνές που εγκαίρως έκαναν λόγο για φωτογραφικές διατάξεις που ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ

και έβγαζαν από το κάδρο των ευθυνών πρωταγωνιστές υποθέσεων που συνδέθηκαν με την διακίνηση «μαύρου» χρήματος δεν εισακούστηκαν.

Η σκανδαλώδης διάταξη του νέου ποινικού κώδικα που χαρακτηρίστηκε «πλυντήριο» και τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2019, τελικά, κατάφερε να προσφέρει «σωσίβιο» σωτηρίας σε εμπλεκόμενους προκαλώντας ερωτηματικά για σκοπιμότητες πίσω από τη ρύθμιση μετατροπής του αδικήματος της δωροδοκίας δημοσίου λειτουργού από κακούργημα σε πλημμέλημα. Ωστόσο, η συζήτηση περί σκοπιμοτήτων παίρνει άλλη διάσταση όταν ανοίγει από τα χείλη του υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών να ανασύρει από το αρχείο τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο ερευνών, ο οποίος θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες με την κατάθεση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που αναμένεται να κληθεί να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα και γεγονότα.

Η βαρύτητα της καταγγελίας Κοντονή, λόγω της θεσμικής θέσης που κατείχε, είναι μεγάλη και γίνεται ακόμη πιο σημαντική όταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει έτοιμος να καταθέσει στις αρμόδιες αρχές για συγκεκριμένες υποθέσεις που λόγω της επίμαχης διάταξης παραπέμφθηκαν στις καλένδες.

«Είχα πει ότι δεν θέλω να συνδέσω το όνομά μου με αυτή την νομοθετική ρύθμιση και πίστευα πως είναι αδιανόητο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε να κάνει κάθαρση να φέρνει αυτή την νομοθετική ρύθμιση με αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να τεθούν στο αρχείο. Υπήρξαν δίκες κατά την προεκλογική περίοδο που ήταν να γίνουν και ετέθησαν στο αρχείο. Γι’ αυτό και είχα ζητήσει ο κώδικας να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο ή από τον Ιανουάριο ώστε να δοθεί ο χρόνος στην όποια κυβέρνηση να πράξει τις αναγκαίες διορθώσεις και να έχει και το βάρος αυτών των επιλογών», έχει δηλώσει ο Σταύρος Κοντονής ο οποίος είναι ο μάρτυρας που να ανοίξει την εισαγγελική έρευνα με αφορμή τις σοβαρότατες καταγγελίες.

Ο πρώην υπουργός αναμένεται να κληθεί να αποκαλύψει πρόσωπα και πράγματα καθώς εμμέσως πλην σαφώς έχει υπονοήσει πως γνωρίζει συγκεκριμένες περιπτώσεις που ευνοήθηκαν από τις επίμαχες διατάξεις.

Στόχος της έρευνας είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων και η κατάθεση Κοντονή, όπως εκτιμούν αρμόδιοι κύκλοι, θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της έρευνας.

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον στρέφεται σε υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο επιχειρηματικό όνομα το οποίο… ελέω του νέου ποινικού κώδικα γλίτωσε στο παραπέντε, λόγω παραγραφής, την καταδίκη για πολύκροτη υπόθεση δωροδοκίας ανώτατου στελέχους κρατικής εταιρείας.

Μάλιστα, το ανώτατο στέλεχος απαλλάχθηκε από την κατηγορία της δωροδοκίας, λόγω των φωτογραφικών ρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καταδικάστηκε για την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top