«Πάσχα στο χωριό»: Ημερομηνία ορόσημο η 20ή Απριλίου – Τα τελευταία δεδομένα | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Πάσχα στο χωριό»: Ημερομηνία ορόσημο η 20ή Απριλίου – Τα τελευταία δεδομένα

12:00 | 9/4/21

Η ανάγκη για αποσυμπίεση και ο κίνδυνος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σχέδιο με κωδική ονομασία «Πάσχα στο χωριό» επεξεργάζεται η κυβέρνηση, το οποίο θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή μόνο εάν

το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Το κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζει ότι η κόπωση των πολιτών δεν ευνοεί την τήρηση των μέτρων και προχωρά στο ξεδίπλωμα της νέας στρατηγικής που περιλαμβάνει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με ενεργοποίηση της ατομικής ευθύνης, ενώ εξελίσσεται το πρόγραμμα εμβολιασμού και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αποσυμπίεση που επιφέρει η ελευθερία των μετακινήσεων, δεδομένου ότι το συνεχές lockdown αύξησε την ενδοοικογενειακή διασπορά.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η ημερομηνία ορόσημο που θα κρίνει τις αποφάσεις σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η 20ή Απριλίου, διότι θα υπάρχει πιο καθαρή επιδημιολογική εικόνα και θα έχουν καταγραφεί τα αποτελέσματα της άρσης των πρώτων μέτρων, δηλαδή του ανοίγματος του λιανεμπορίου και της επιστροφής των μαθητών του Λυκείου από τη Δευτέρα στα σχολεία με την υποχρεωτική διαδικασία των self test.

Οι αρνητικοί επιδημιολογικοί δείκτες αυτή τη στιγμή θολώνουν την εικόνα, καθώς καθημερινά αυξάνονται οι ασθενείς που διακομίζονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, αφού όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού και ειδικά η βρετανική μετάλλαξη, αυξάνουν δραματικά τη διασπορά στη χώρα μας.

Το σχέδιο για «Πάσχα στο χωριό»

Η ψυχολογική πίεση που έχουν δεχτεί τους τελευταίους μήνες οι πολίτες λόγω της παρατεταμένης καραντίνας αυξάνει την ανάγκη για Πάσχα στο χωριό ή το εξοχικό τους, καθώς η αλλαγή παραστάσεων κρίνεται αναγκαία δεδομένης και της βελτίωσης του καιρού. Για το λόγο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη σχέδιο, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να μετακινηθεί με ασφάλεια, οργάνωση και μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλάνο της κυβέρνησης κινείται σε δύο άξονες: α) τον εμβολιασμό και β) τα self tests.

Τα έως τώρα δεδομένα αναφέρουν ότι:

  • Θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση/ένας προορισμός – χωρίς στάσεις ενδιαμέσως ή εκδρομές σε γειτονικές περιοχές. Δηλαδή θα υπάρξει σύσταση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και συνωστισμού και θα δημιουργηθεί δίχτυ προστασίας για τις πράσινες περιοχές που είναι καθαρές από κρούσματα.
  • Θα υπάρχει μια διαδικασία self testing, με δήλωση του αποτελέσματος σε ανάλογη πλατφόρμα, αντίστοιχη με αυτή για τους μαθητές. Στους πολίτες θα δίνεται έγγραφο/υπεύθυνη δήλωση για το αποτέλεσμα του τεστ.

Και επειδή είναι αδύνατο να ελεγχθούν όλοι οι οδηγοί, οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί.

Με δεδομένο ότι φτάσαμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αναμένεται έως τα τέλη Μαΐου να έχουν γίνει 4,5 εκατ. εμβολιασμοί. Έτσι, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει θωράκιση από τον ιό μέχρι το Πάσχα.

Το σίγουρο είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τις όποιες αποφάσεις και αυτό γιατί οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν ραγδαία αύξηση των διασωληνώσεων τις προσεχείς ημέρες, ενώ εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα αργήσει να έρθει.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top