Σχολεία: Πότε ανοίγουν Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά – Όλα τα σενάρια | TheBlog.gr

warning
Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σχολεία: Πότε ανοίγουν Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά – Όλα τα σενάρια

11:10 | 1/4/21

Self test κάθε Δευτέρα - Την ερχόμενη βδομάδα η εισήγηση των λοιμωξιολόγων

Στην επόμενη εβδομάδα παραπέμπονται οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, όπως ξεκαθάρισε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Τετάρτης 31/3 για τον κορονοϊό και έχοντας ανακοινώσει, προηγουμένως, το άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπό προϋποθέσεις, από τη Δευτέρα 5/4 με ειδικά μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί και η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα στις 12 Απριλίου αναμένεται να ανοίξουν τα Λύκεια και μία εβδομάδα αργότερα ενδεχομένως τα Γυμνάσια. Γρίφος τι θα γίνει με τα δημοτικά, αφού το σενάριο να ανοίξουν μαζί με τα γυμνάσια δεν φαίνεται πολύ πιθανό, και όπως όλα δείχνουν το άνοιγμά τους πηγαίνει για αμέσως μετά το Πάσχα. Το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι φέτος δεν θα γίνουν μαθήματα ούτε δια ζώσης ούτε εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.

Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν προκύψει από το άνοιγμα του λιανεμπορίου την Δευτέρα αλλά και τη διαθεσιμότητα των self test που θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσέλευσή τους στα σχολεία. Τα στοιχεία αυτά θα διαμορφώσουν και την τελική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα κάνουν τις εισηγήσεις τους την ερχόμενη βδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανακοινωθεί η παράταση του σχολικού έτους έως το τέλος Ιουνίου.

Υποχρεωτικά τα self test κάθε Δευτέρα

Η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με υποχρεωτική διενέργεια self test κάθε Δευτέρα, ενώ σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ότι η υποβολή σε τεστ για τον κορονοιό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες εκπαιδευτικές δομές. Η σκέψη του υπουργείου είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι.

«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι «Αν υπάρχει θετικό τεστ, θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο».

Από αύριο Παρασκευή 2/4 ξεκινούν οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών

Ενεργοποιείται την Παρασκευή 2 Απριλίου η διαδικασία ειδοποίησης των εκπαιδευτικών, μέσω της Ομάδας Συντονισμού Εμβολιασμών, για την αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων εμβολίων στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα.

Αυτό ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, η οποία καθορίζει λεπτομέρειες για τον τρόπο κατάρτισης του ενιαίου τελικού καταλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων) και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ).

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κατάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, Πέμπτη 1η Απριλίου, και θα καταρτιστεί με κριτήριο την ημερομηνία γέννησης, κατά φθίνουσα σειρά ηλικίας (σε περίπτωση ίδιας ηλικίας γέννησης η ταξινόμηση θα γίνεται αλφαβητικά).

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν εθελοντικά με τις δόσεις που περισσεύουν από τον προγραμματισμό είναι της τάξης του 30%, σύμφωνα με όσα ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών

back to top